“Verplicht medicatie- en therapiebegeleiding”

17 mrt 2022

De N-VA-kamerleden Kathleen Depoorter en Frieda Gijbels dienden eind vorige week een wetsvoorstel waarmee ze ziekenhuisopnames ten gevolge van medicatiefouten willen aanpakken door de invoering van een verplichte medicatie- en therapiebegeleiding. 

Jaarlijks zijn meer dan 40.000 ziekenhuisopnames te wijten aan medicatiefouten. Dat is ongeveer een vijfde van de heropnames. Volgens Kathleen Depoorter en Frieda Gijbels, kamerleden van N-VA, zou minstens de helft hiervan vermeden kunnen worden mits een correcte mededeling en inname en een goede opvolging van de medicatieschema’s. Bij het ontslag uit het ziekenhuis is het dan ook van groot belang om de correcte ontslagmedicatie te registreren in het medisch dossier en in de ontslagbrief en om een actueel, volledig en correct medicatieschema mee te geven aan de patiënt voor diens huisarts en huisapotheker. 

Uit onderzoek in 2015 blijkt dat ziekenhuizen slechts in ongeveer één geval op drie een medicatieschema volledig, tijdig en correct meedeelt aan de huisarts en/of de apotheker. Veel ziekenhuizen blijken niet met een elektronisch platform te werken om het medicatieschema te delen met de huisarts en de huisapotheker. 

Om de informatiedoorstroming te verbeteren, moet er volgens Depoorter en Gijbels een standaardisatie komen van de processen en procedures en moet er nog meer werk worden gemaakt van een geüniformiseerde, correcte registratie in, en communicatie via, het Elektronisch Medisch Dossier. Door de invoeging van een artikel in de wet van 22 april inzake de kwaliteitsvolle praktijkvoering in de gezondheidszorg willen de kamerleden een wettelijke verplichting invoeren inzake medicatie- en therapiebegeleiding voor zorgverleners en zorginstellingen. “De doorverwijzing, de communicatie en de informatiedoorstroming naar de gezondheidszorgbeoefenaars of zorgverleners die, in voorkomend geval, instaan voor de transmurale voortzetting van de medische zorg moet vlot, volledig en proactief gebeuren. Bij het ontslag van een medicatiebehoeftig patiënt van wie de zorg transmuraal wordt voortgezet, moet aan de patiënt tijdig een volledig en correct medicatieschema worden meegedeeld, almede aan de door de patiënt aangewezen apothekers of andere betrokken zorgverleners, zodat de continuïteit en de kwaliteit van de zorgverlening niet in het gedrang komen. Dit geldt ook voor andere medisch relevante schema’s, zoals de revalidatieschema’s”, luidt dat in het wetsvoorstel.  

Filip Ceulemans