Begin dit jaar werd binnen de schoot van de medicomut een akkoord bereikt over een vergoeding voor een tweede en derde advies bij een euthanasieaanvraag. Het ziet ernaar uit dat de vergoeding er begin volgend jaar effectief zal komen.
Wanneer een patiënt euthanasie vraagt, volstaat het advies van de behandelende arts niet. Er moet ook een advies van een tweede en in sommige gevallen zelfs een derde arts gevraagd worden. Het Levenseinde Informatieforum (Leif) en zijn Franstalige tegenhanger End of Life (EOL) zijn al lange tijd vragende partij om dit tweede en derde advies te vergoeden. Sinds 2009 staat er overigens op de Riziv-begroting jaarlijks een bedrag van 191.000 euro ingeschreven voor deze vergoeding. Binnen de medicomut, die zijn toestemming moet geven over de vergoeding, was het tot eind maart van dit jaar wachten voor er een akkoord bereikt werd. In principe zou er vanaf 1 april een vergoeding toegekend worden. Niet via de nomenclatuur, maar wel via artikel 56 van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen.
Dat ging uiteindelijk niet door omdat vier artsen bij de Raad van State een verzoek indienden om het Koninklijk Besluit van 7 maart 2013 te vernietigen. Dat KB regelt de samenstelling en de bevoegdheden van de inrichtende macht. Het bezwaar van de artsen luidde dat het KB zo was opgesteld dat enkel Leif en EOL in aanmerking komen om inrichtende macht te worden. De inrichtende macht bepaalt welke artsen bevoegd zijn om een tweede of derde advies te geven. In het voorstel zoals het door de medicomut werd goedgekeurd, zouden de artsen die een advies geven 150 euro krijgen, terwijl er per advies ook 10 euro naar Leif of EOL gaat. De kritiek van de artsen die de nietigverklaring vroegen, werd overigens gedeeld door onder meer Bvas-ondervoorzitter Marc Moens en palliatief arts Marc Desmet. Zij vonden dat er sprake was van een 'ongezonde machtsconcentratie'.
Het verzoek tot vernietiging had als gevolg dat de maatregel voorlopig geblokkeerd werd. De Raad van State besliste onlangs echter om het verzet te verwerpen. Bij het Riziv bevestigde men ondertussen dat niets nog de invoering van de maatregel begin volgend jaar in de weg staat.