Tweespalt over gratis huisarts

17 apr 2015

Het opiniestuk dat een twintigtal experts deze week publiceerden in De Morgen lokt heel wat reactie uit. Er tekent zich meteen een ‘links-rechts’-tegenstelling af.

Begin deze week publiceerden een twintigtal experts, waaronder de professoren huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer (UGent), Roy Remmen (UA), Jan Delepeleire (KU Leuven), en Dirk Avonts (UGent)een opiniebijdrage in De Morgen waarin ze pleiten voor een veralgemening van het gratis bezoek aan de huisarts. Bijna een miljoen landgenoten stelt jaarlijks een bezoek aan de huisarts uit om financiële redenen. Uit een recente studie van de Europese commissie blijkt dat België slechts op de twintigste plaats (op 31 landen) staat qua toegankelijkheid van de eerste lijn. Volgens de experts geen toeval, want “België is één van de weinige Europese landen waar het bezoek aan de huisarts nog steeds betalend is. Zonder geld naar de huisarts is niet alleen noodzakelijk, maar is ook haalbaar, kosteneffectief en het verbetert de kwaliteit van onze gezondheidszorg”, voegen ze daar meteen aan toe. Volgens de experts zijn de voordelen legio. “De ziekenfondsen betalen elektronisch onmiddellijk aan de huisarts. Die hoeft geen prestatiebriefjes meer te schrijven of tijd te verspillen voor afrekening. Zulke vermijdbare handeling neemt nu gemiddeld anderhalve minuut in beslag, 10% van de consultatietijd. De patiënt hoeft geen geld meer mee te brengen, of met een briefje voor terugbetaling naar zijn ziekenfonds te lopen. En in dit digitaal tijdperk kunnen ziekenfondsen en Riziv veel efficiënter en direct elektronisch de betalingen regelen.”

Bvas-voorzitter Roland Lemye, wiens syndicaat met naam en toenaam in het opiniestuk genoemd wordt als tegenstander van de veralgemeende derdebetaler, reageerde meteen op het opiniestuk. De Bvas vindt dat een remgeld van 1 euro voor een Omnio-patiënt moeilijk als onoverkomelijk kan bestempeld worden. De eventuele uitbreiding van de regeling derdebetaler is volgens Lemye slechts een opstapje naar betaling per capita “met de patiënt als gevangene en profielen voor huisartsen van alle verstrekte zorg aan de patiënten”. Nog volgens de Bvas leidt de regeling derde betaler tot een explosie van de uitgaven.

Ook de Federatie van Vrije en Intellectuele Beroepen (FVIB) vindt een veralgemening van de regeling derdebetaler geen goed idee. “Mensen die het niet breed hebben, moeten naar de dokter durven gaan. Het derdebetalersysteem promoten en meer bekend maken, daar kunnen we ons volledig in vinden. Maar het systeem veralgemenen, is een brug te ver”, aldus Sanderijn Vanleenhove van de FVIB. “Een veralgemening zal leiden tot onnodige consultaties en overconsumptie. Een meerkost waarvoor de belastingbetaler zal opdraaien moeten. De mensen zullen niet meer weten wat gezondheidszorg kost, terwijl mensen zich net bewust moeten blijven van de kost van kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg. Naar de dokter ga je omdat het nodig is.”