Transmurale samenwerking in Zuid- en Midden-West-Vlaanderen

24 mrt 2016

Zes huisartsenkringen en zes ziekenhuizen uit Zuid- en Midden-West-Vlaanderen bereikten onlangs een consensus over het gebruik van een uniform preoperatief boekje. Met dat boekje kan de huisarts voorafgaand aan een (geplande) operatie communiceren met het ziekenhuis waar de ingreep zal plaatsvinden.

Het initiatief voor deze transmurale samenwerking komt van de Huisartsenkring Zuid-West-Vlaanderen (HZW). In de zomer van vorig jaar nam die kring contact op met drie ziekenhuizen uit de omgeving (AZ Delta, AZ Groeninge en Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes Ziekenhuis Waregem) met de vraag om het transmuraal overleg te stroomlijnen. De kring nam dit initiatief omdat de huisartsen tot dan van elk ziekenhuis een andere vragenlijst kreeg. Niet praktisch en erg tijdrovend voor de huisartsen. De drie benaderde ziekenhuizen zagen al snel in dat uniformisering voor iedereen positief effect zou hebben en gingen mee in het overleg dat zich niet enkel beperkte tot het preoperatief boekje, maar ruimer het beleid inzake opname en ontslag onder loep nam.

In initio beperkt tot één huisartsenkring en drie ziekenhuizen groeide het project binnen de kortste keren uit tot een grootschalig project waaraan zes huisartsenkringen (naast de initiatiefnemende kring ook nog Huisartsenkring Wervik-Geluwe, Huisartsenkring Midden-West-Vlaanderen, Huisartsen van ’t Oosten van West-Vlaanderen, Huisartsen Westhoek en Huisartsenkring Ingelmunster-Izegem-Lendelede) en zes ziekenhuizen (Jan Yperman Ziekenhuis, Sint-Andriesziekenhuis Tielt en Sint-Jozefskliniek Izegem) hun medewerking verleenden. De huisartsenkringen en de ziekenhuizen bereikten niet alleen consensus over een uniform preoperatief boekje, maar ook over medische richtlijnen in verband met het preoperatief beleid, zoals het al dan niet stoppen van bepaalde medicatie, het beleid inzake ontstollende middelen en het gebruik van preoperatieve technische onderzoeken.


Zie: voorbeelden van Preoperatieve boekjes: