De 25 meest gebruikte werkzame bestanddelen in de ambulante sector zijn goed voor 35% van de totale netto-uitgaven (de uitgaven voor de verplichte verzekering) en 26% van het behandelingsvolume (DDD). Dat blijkt uit kwartaalcijfers die het Riziv deze week bekendmaakte. De cijfers gelden voor de periode van augustus tot oktober 2013.
In totaal zijn er in ons land voor de ambulante sector 743 werkzame bestanddelen waarvoor er een verzekeringstegemoetkoming is door de verplichte ziekteverzekering. De top 25 van deze werkzame bestanddelen is goed voor 35% van de totale netto-uitgaven en voor 26% van het behandelingsvolume. Wat meteen opvalt, is dat er zeer weinig heel recente werkzame bestanddelen in de lijst staan. Meest recent is desonumab, een middel dat gebruikt wordt bij de behandeling van osteoporose en van solide tumoren met botmetastasen en dat terugbetaald wordt sinds 2010. Bijna de helft van de werkzame bestanddelen (12 op 25) dateert van voor 2000.
De eerste plaats op de lijst wordt ingenomen door adalimumab, een TNF-remmer die gebruikt wordt om inflammatoire processen bij zware aandoeningen af te remmen als de klassieke behandelingen niet helpen. Dit middel wordt voornamelijk voorgeschreven door reumatologen (53%), gastrologen (31%) en door dermatologen (13%). De meest voorkomende aandoeningen die ermee behandeld worden, zijn respectievelijk reumatoïde polyartritis, de ziekte van Crohn en psoriasisreuma.
Op de tweede plaats staat rosuvastatine. Terugbetaald sinds 2003 is het aandeel van deze molecule voortdurend blijven stijgen binnen het aantal statinevoorschriften. In 2013 kreeg één statinepatiënt op vijf (21%) de molecule voorgeschreven. Aangezien rosuvastatine dubbel zoveel kost als atorvastatine en driemaal zoveel als simvastatine, is het werkzaam bestanddeel goed voor ongeveer de helft van het budget voor statines.
Op de derde plaats vinden we met etanercept opnieuw een TNF-inhibitor terug. Etanercept wordt voor hetzelfde type aandoeningen voorgeschreven als adalimumab en wordt vooral voorgeschreven door reumatologen (84%) en dermatologen (15%).
De top 25 bevat:
- 3 werkzame bestanddelen gebruikt bij COPD en astma (salmeterol met een corticosteroïd, formoterol met een corticosteroïd en tiotropium bromide)
- 3 cholesterolverlagende middelen (atorvastatine, rosuvastatine en simvastatine)
- 2 immunosuppressiva geïndiceerd voor de behandeling van actieve reumatoïde artritis, ziekte van Crohn en psoriasis (adalimimab en etanercept)
- 2 protonpompremmers die dienen om de maagzuursecretie te remmen (omeprazol en pantoprazol)
- 2 geneesmiddelen die gebruikt worden bij de preventie van trombosen (enoxaparine en rivaroxaban)
- tweemaal het breedspectrumantibioticum ß-lactam, al dan niet gecombineerd met een ß-lactamaseremmer (amoxicilline en amoxicilline + clavulaanzuur)
- 2 antidepressiva (escitalopram en duloxetine)
- 2 antidiabetica (insuline glargine en metformine)
- 1 stollingsfactor (bloedstollingsfactor VIII)
- 1 anti-anginosum gebruikt bij de chronische behandeling van stabiele angor (molsidomine)
- 1 immunomodulerend middel gebruikt bij de behandeling van multiple sclerose (interferon ß-1a)
- 1 antitumoraal geneesmiddel (imatinib)
- 1 ß-blokker gebruikt bij o.a. de behandeling van hypertensie (bisoprolol)
- 1 combinatiepreparaat van anti-retrovirale middelen voor de behandeling van infecties met hiv (tenofovir disoproxil en emtricitabine)
- 1 molecule die zowel voor de behandeling van osteoporose (specialiteit PROLIA) en solide tumoren met botmetastasen (specialiteit XGEVA) gebruikt wordt.