Toegankelijke huisarts voorkomt bezoek spoed

26 nov 2015

Als de eerstelijnszorg in een land goed en continu toegankelijk is, gaan patiënten minder snel naar de duurdere spoedgevallen. Dat blijkt uit een studie van het Nederlandse RIVM en IQ Health Care in het kader van het Europese project Quality and Costs in Primary Care (QUALICOPC).

In het project werd onderzocht of het bezoeken van een spoeddienst gerelateerd was aan de toegankelijkheid en continuïteit van eerstelijnszorg. Is de eerstelijnszorg toegankelijk en continu bereikbaar, dan neemt het aantal patiënten dat naar een dienst spoedgevallen gaat af. Zo blijkt uit de studie. Onder toegankelijkheid en continue zorg verstaan de Nederlandse onderzoekers onder meer een vaste huisarts die de patiënt persoonlijk kent en die buiten de kantooruren beschikbaar is en patiëntencontacten heeft.

Het onderzoek in 31 Europese landen, Australië, Nieuw-Zeeland en Canada leerde dat ongeveer 30% van de bevolking in het afgelopen jaar naar een dienst spoedgevallen stapte. De verschillen tussen landen zijn wel erg groot. Ze variëren van 40% in Griekenland, Spanje en Portugal tot minder dan 20% in Nederland, Denemarken en Bulgarije. Slechts een derde van de patiënten die een beroep deed op de spoed, gaf aan dat het was omdat de huisarts de klacht niet kon behandelen. Ongeveer een kwart zei dat de huisarts niet beschikbaar was. “Een substantieel deel van de bezoeken aan de spoed kan dus voorkomen worden door een sterke en toegankelijke eerste lijn”, aldus de onderzoekers. “We adviseren dan ook te blijven investeren in een continue relatie tussen patiënten en huisartsen. In sommige landen moet worden ingezet op het wegnemen van belemmeringen om een huisarts te bezoeken, zoals financiële redenen of reisafstand.”


Zie ook: "Accessible and continuous primary care may help reduce rates of emergency department use. An international survey in 34 countries."