Test-Aankoop wil veralgemeende derde betaler

26 nov 2015

De invoering van de automatische derdebetalersregeling voor mensen die een verhoogde tegemoetkoming genieten, is voor Test-Aankoop een belangrijke stap voorwaarts. Maar voegt de consumentenorganisatie er meteen aan toe: het is niet meer dan een eerste stap in een globaler plan dat moet leiden tot een veralgemening van de regeling derde betaler voor alle patiënten en dat bij alle zorgverstrekkers.

Test-Aankoop is voorstander van de regeling derde betaler omdat dit het uitstelgedrag tegengaat bij mensen die omwille van financiële redenen een bezoek aan een arts uitstellen. Volgens de consumentenorganisatie, die zich baseert op de jongste gezondheidsenquête, verkeert 8% van de Belgische gezinnen in die situatie. Dat mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming sinds kort automatisch kunnen genieten van de regeling derde betaler, vindt Test-Aankoop dan ook positief. “Maar de groep mensen die het moeilijk heeft om de nodige zorg te betalen, laat zich niet zo eenvoudig aflijnen. Bij elke afbakening, en dus beperking, vallen er mensen uit de boot, terwijl iedereen recht heeft op zorg.” Daarom moet dit systeem voor Test-Aankoop het betalingssysteem worden voor alle burgers en dat bij alle zorgverstrekkers.

“Een goede toegankelijkheid van de huisarts is terecht een prioriteit want hij staat in voor de eerstelijnszorg. Maar de drempel is niet alleen te hoog bij de huisarts. In bevragingen van Test-Aankoop en de ziekenfondsen prijkt tandzorg systematisch bovenaan de lijst van zorg die mensen uitstellen. Ook de raadplegingen bij specialisten en kinesitherapeuten worden regelmatig vermeld”, aldus Test-Aankoop. Uit een eigen online enquête bij 446 mensen blijkt de uitbreiding van de derdebetalersregeling heel wat steun te genieten. Een bijkomend voordeel is volgens de organisatie het wegvallen van een deel administratie, zoals het invullen en naar het ziekenfonds brengen van een attest. Test-Aankoop wijst er op dat België binnen Europa een buitenbeentje is. Enkel Luxemburg en Frankrijk werken met een betalingssysteem vergelijkbaar met het Belgische systeem. En Frankrijk overweegt om dat af te schaffen.

In een brief aan minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zette Test-Aankoop een aantal voorwaarden op een rij die volgens de organisatie best gerespecteerd worden bij de invoering van het systeem:

  • De uitbreiding naar de hele bevolking en alle zorgverstrekkers moet in verschillende fasen gebeuren.
  • De hele procedure moet elektronisch verlopen met een vlotte betaling van de zorgverstrekker door de ziekenfondsen.
  • De patiënt moet een factuur krijgen, zowel van wat hem wordt aangerekend aan remgeld en supplementen, als van het bedrag dat het ziekenfonds moet betalen.
  • Zoals voor alle beleidsmaatregelen moet een follow-up en evaluatie gebeuren om na te gaan of de beoogde doelstellingen worden bereikt en er bijvoorbeeld niet wordt gefraudeerd door zorgverstrekkers.