Bijna een jaar geleden (juni 2015) lanceerde het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) de website TekenNet.be. Doel van de website was het uittekenen van een kaart met de risicogebieden voor tekenbeten, en daaraan gekoppeld het risico op de ziekte van Lyme, in België. Om meldingen nog makkelijker te maken, lanceert het WIV een gratis applicatie voor smartphones.
Een teek die besmet is, kan de ziekte van Lyme overdragen. Daarom is het belangrijk om in kaart te brengen waar zich risicogebieden bevinden. Met dat doel voor ogen lanceerde het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) in juni vorig jaar de website TekenNet.be. Mensen die gebeten werden door een teek konden dat op de website signaleren. Al snel liepen de eerste reacties binnen. Van juni tot en met december 2015 kreeg de website 2.340 meldingen, goed voor 3.600 beten.
De incidentie van de geregistreerde beten lag het hoogst in de provincies Luxemburg (79 per 100.000 inwoners), Limburg (61 per 100.000) en Namen (60 per 100.000). Er werden geen noemenswaardige verschillen vastgesteld tussen Vlaanderen (30 per 100.000) en Wallonië (31 per 100.000). De meeste beten deden zich voor binnen een straal van minder dan 10 kilometer van de eigen woonplaats. De slachtoffers werden meestal gebeten tijdens een vrijetijdsactiviteit (91%) en hoofdzakelijk in bos (44%) of tuin (37%).
Ondertussen schreven 1.087 mensen zich via de website in om deel te nemen aan een regelmatige opvolging met als doel een stabiele groep samen te stellen om vergelijkingen mogelijk te maken van het jaarlijks aantal beten en na te gaan welk percentage van de gebeten mensen een erythema migrans ontwikkelt. De deelnemers krijgen hiervoor elke maand een herinneringsmail om er zeker van te zijn dat zij een eventuele beet of het optreden van een erythema migrans hebben gemeld. Van de 1.087 ingeschreven personen hebben er 89 in totaal 225 beten gemeld. Achttien van hen meldden ook het optreden van erythema migrans. Van hen raadpleegde dertien een arts.
Om een nog beter beeld te krijgen van de situatie spoort het WIV de bevolking aan om systematisch elke tekenbeet te melden. Om dat proces nog makkelijker te laten verlopen, lanceert het WIV deze week een gratis applicatie voor smartphones (zowel Android als iOS).