Sinds 1 april geldt in principe de tarifering per eenheid voor geneesmiddelen voorgeschreven in een rust- en verzorgingstehuis. Hoewel dit vooral voor de apotheker ingrijpende gevolgen heeft, zijn er ook enkele consequenties aan verbonden voor de huisarts. De APB roept op tot overleg.
Vier maanden later dan origineel gepland, ging op 1 april de regeling in van de tarifering per eenheid in woonzorgcentra. Tarifering per eenheid houdt in dat voor een terugbetaalbare specialiteit in orale vaste vorm voor bewoners van een RVT of een ROB geldt dat slechts voor een periode van zeven dagen mag gefactureerd worden door de apotheker. Om de overgang, die omwille van softwareproblemen bij een aantal apothekers eerder progressief zal verlopen tegen ten laatste 1 september, vlot te laten verlopen, roept de APB op tot overleg met artsen. “Over de praktische modaliteiten van de tarifering per eenheid bestaan immers heel wat onduidelijkheden, zowel bij de apotheker als bij da arts”, aldus de Algemene Farmaceutische Bond.
“Om de overgang vlot te laten verlopen, is samenwerking en overleg tussen voorschrijvende artsen, apothekers en bestuurders van woonzorgcentra noodzakelijk. Het is aangewezen om de praktische modaliteiten uit te werken, met name het opstellen van een formularium of voorschriften op stofnaam, vooral voor elke opstart van een behandeling en in het bijzonder voor chronische patiënten.” De APB benadrukt dat het absoluut noodzakelijk is dat de huisarts systematisch de posologie en de behandelingsduur op het vorschrift noteert. Elke wijziging van behandeling of posologie moet meteen meegedeeld worden aan de apotheker die het geneesmiddel aflevert. De APB herinnert er tevens aan dat “in de meeste gevallen het delen van pillen niet als een kwalitatieve praktijk kan worden aanzien, en dat omwille van het potentiële risico van variatie van de dosis”.
Ten slotte wijst de APB er op dat de tarifering per eenheid volledig los staat van de Individuele Medicatievoorbereiding (IMV). In tegenstelling tot de tarifering per eenheid is de IMV niet verplicht.