Begin deze week ondertekenden wetenschappelijk instituut Sciensano en de Belgische universiteiten een samenwerkingsovereenkomst die moet toelaten de komende jaren nauwer samen te werken en door middel van state-of-the-art onderzoek bij te dragen aan een gezondere samenleving.
Tijdens de COVID-19-crisis bleek eens te meer hoe belangrijk het is wetenschappelijke expertise en informatie te delen tussen zorgverstrekkers en gezondheidsonderzoekers. Met die vaststelling in het achterhoofd namen het federaal instituut voor gezondheid Sciensano en de Belgische universiteiten het initiatief om hun partnerschap te versterken. Ze ondertekenden begin deze week een strategische samenwerkingsovereenkomst die onder meer moet leiden tot een gestandaardiseerde modelovereenkomst voor gegevensoverdracht. Datagedreven onderzoek op hoog niveau moet de kwaliteit van de gezondheid bevorderen.
De aandacht gaat daarbij naar vijf onderzoeksgebieden waaronder epidemiologie en volksgezondheid, infectieziekten bij mens en dier en dienstverlening aan overheden en zorgverstrekkers. “Sciensano heeft een unieke en globale kijk op het Belgische gezondheidslandschap en zet zich volledig in voor dit partnerschap met de universiteiten. Deze overeenkomst zal ons respectieve onderzoek en missie wederzijds verrijken en de one health-benadering van gezondheidsonderzoek, die door ons instituut wordt bevorderd, verder ontwikkelen”, zegt Christian Léonard, algemeen directeur van Sciensano, uit.
“Het bevorderen van de gezondheid van onze bevolking vereist een structureel en vertrouwenwekkend kader met transparante richtlijnen die overheid en academische wereld in staat stellen om de beschikbare gegevens wederzijds te verrijken als basis voor een goede beleidsvorming. Het verheugt mij dat Sciensano en de Belgische universiteiten een langetermijntraject van nauwe samenwerking beginnen”, voegt Luc Sels, rector van de KU Leuven en voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad, eraan toe.
Filip Ceulemans