Enkele weken geleden gaven wij al informatie over de RSV-campagne en wat u als huisarts kan doen. Via deze weg brengen wij u op de hoogte over nieuwe informatie rond deze campagne. We zetten dit voor u op een rij:
Beschikbaarheid Beyfortus™
Op dit moment, onder voorbehoud en volgens producent, kunnen wij volgende informatie geven over de beschikbaarheid van Beyfortus™ :
- Beyfortus™ 50mg (voor zuigelingen die <5kg wegen): ten laatste 30 september
- Beyfortus™ 100mg (voor zuigelingen die >5kg wegen): ten laatste 7 oktober
Tip: Laat de pat pas een afspraak inplannen bij wanneer de apotheek aan de patiënt heeft aangegeven dat het bestelde product beschikbaar is in de apotheek. Reken erop dat er hierdoor maar een korte periode, namelijk de laatste weken van oktober, voorzien zal zijn om deze consultaties in te plannen.
Verduidelijking: Wie heeft recht op terugbetaling van Beyfortus™ ?
Wij kregen heel wat vragen binnen rond de terugbetaling van dit product. Wij betreuren de communicatie vanuit de overheid hierover en hebben dit ook aangekaart bij hen. Hieronder verduidelijken wij voor u de huidige situatie rond terugbetalingen:
- Het product wordt terugbetaald voor zuigelingen geboren vanaf 1 april 2024
- Zuigelingen geboren voor 1 april 2024 hebben geen recht op terugbetaling, zonder uitzonderingen
Als (huis)arts dient u een aanvraag via hoofdstuk IV in waarbij de huidige interpretatieregel voor heel wat onduidelijkheden en praktische vragen zorgde:
- Wat met zuigelingen <13 maanden geboren voor 1 april 2024: deze komen NIET in aanmerking voor terugbetaling van nirsevimab (Beyfortus™), ook niet wanneer het prematuren betreft die mogelijk nog geen contact zouden gehad hebben met RSV.
- Wat met zuigelingen <13 maanden waarbij de moeder het vaccin Abrysvo™ toegediend heeft gekregen tussen januari 2024 en maart 2024: daarvoor is geen terugbetaling van nirsevimab (Beyfortus™) voorzien.
- Kan een toestemmingdoor de adviserend arts opnieuw worden ingetrokken?: In principe wel. Dit is een juridisch vacuüm.
- Wat met kwetsbare kinderen zonder Belgisch Rijksregisternummer?: Een Belgisch rijksregisternummer is een absoluut criterium, dus enkel een inschrijving in een Belgische Mutualiteit, zonder Belgisch rijksregisternummer is onvoldoende!. Individueel te bekijken met de betrokken instanties (Fedasil, OCMW,…).
Omdat dit voor veel verwarring zorgt, werd er beslist om de interpretatieregel te melden bij elke CIVARS aanvraag. De definitieve tekst daaromtrent zal in het Belgisch Staatsblad/ Moniteur Belge worden gepubliceerd op 30/09/2024 Vanaf 1/10/2024 is deze link terug te vinden op Themadossier Vaccinaties en immunisaties.
- Terugbetaling en goedkeuring gebeurt enkel op basis van deze interpretatieregel. Let er op dat er verschillen bestaan met de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad.
- Enkel kinderen geboren vanaf 1 april 2024 komen in aanmerking voor immunisatie binnen de catch-up groep (toediening in oktober 2024).
- Is er reeds een goedkeuring van de adviserend arts gekomen dan gaat men ervan uit dat u als arts in eer en geweten op een juiste manier en aan de hand van de interpretatieregel geoordeeld heeft dat dit specifieke kind in aanmerking komt. U bespreekt dit risico op niet-terugbetaling best met de ouders. Bij discussie zal mogelijk overleg met de adviserend geneesheer aangewezen zijn.
Wat met ouders die op eigen kost het product bij hun kind willen laten toedienen?
Er zijn reeds vragen van ouders om op eigen kosten het product bij hun kind toch toe te dienen. (bijvoorbeeld ook voor kinderen ouder dan 1 jaar).
Hou er rekening mee dat het nog onduidelijk is hoeveel dosissen Beyfortus™ beschikbaar zullen zijn voor België. Het is belangrijk dat er in eerste instantie voldoende dekking is bij pasgeborenen en de jongste, meest kwetsbare zuigelingen waarbij het risico op ernstige RSV infectie en hospitalisatie het grootst is.
In ons Themadossier Vaccinaties en immunisaties kan u alle info vinden over de RSV-campagne.
Anneleen Caluwaerts
Expertisedomeinverantwoordelijke Preventie en Gezondheidspromotie