Riziv stimuleert MFO

29 jun 2017

Met twee wijzigingen wil het Riziv een nieuwe stimulans geven aan lokale projecten inzake Medisch-farmaceutisch overleg (MFO).

Het medisch-farmaceutisch overleg (MFO) wil de multidisciplinaire samenwerking tussen (huis)artsen en apothekers te stimuleren, om zo de zorg voor de patiënt te verbeteren. Lokale MFO-projecten zijn vergaderingen van artsen en apothekers, die aan bepaalde criteria voldoen. De procedure om dergelijke projecten aan te vragen en te evalueren vereenvoudigt en er is ook een betere financiering van de goedgekeurde projecten. Met die twee wijzigingen wil het Riziv het opstarten van lokale projecten aanmoedigen.

De procedure wordt een stuk eenvoudiger door een aanpassing van het formulier waarmee een lokaal project moet worden aangevraagd. Bovendien wordt de goedkeuring van de aanvraag een louter administratief gebeuren. Uiteraard moet het lokaal project nog steeds gebaseerd zijn op een kwaliteitsbevorderend programma, goedgekeurd door het Comité voor de evaluatie van de medische praktijk inzake geneesmiddelen.

Een tweede belangrijke wijziging betreft de financiering. Het Riziv heeft de bedragen voor de stapsgewijze financiering van een lokaal project herzien. Voor de eerste, louter administratieve stap is de financiering weliswaar lager (met extra bedrag voor projecten met animatoren), maar ze verhoogt voor de rapportering achteraf. Concreet ontvangt een goedgekeurd lokaal project in de toekomst een maximale vergoeding van 2500 euro. 500 euro (eventueel aangevuld met 500 euro voor een project met animatoren) wordt gestort bij de aanvraag en na de administratieve goedkeuring. 750 euro volgt na de indiening van het verslag van de vergadering en 750 euro na de indiening van het evaluatieverslag dat een effect aantoont van de initieel geformuleerde aanbevelingen.