Het project ‘Vast Dossier Houdende Praktijk’ van dr. Wim Verhoeven (Geneesherenkring Merksem–Schoten) wint samen met het project ‘Opsporing van het cardiovasculair risico, georganiseerd in een Lok’ van dr. André Crismer (LOK 1842 – regio Luik) de Quality Award van het Riziv. In de categorie ‘Samenwerking huisarts – specialist’ ging de prijs naar het project ‘Multidisciplinaire samenwerking rond COPD’ van dr. Hans Bamelis (Huisartsenkringen Alden Biesen, Riemst en Tongeren).
Tweejaarlijks reikt de Nationale Raad voor Kwaliteitspromotie (NRKP) van het Riziv de zogenaamde Quality Awards uit, elk goed voor 5000 euro. De Quality Award bekroont projecten die de zorgkwaliteit in de huisartsgeneeskunde verbeteren of samenwerking tussen huisartsen en specialisten bevorderen. In de categorie huisartsgeneeskunde werden begin deze week twee projecten in de bloemetjes gezet: ‘Vast Dossier Houdende Praktijk’ en ‘Opsporing van het cardiovasculair risico, georganiseerd in een Lok’.
Vast Dossier Houdende Praktijk
“Het is niet zo evident om patiënten maximaal te begeleiden wanneer men niet weet wie hun vaste huisarts is. Nochtans is er door de overheid een duidelijke strategie ontwikkeld om dit te optimaliseren, namelijk door de koppeling van het GMD aan het EMD, waardoor op korte termijn de SUMEHR-structuur het meest efficiënt kan geoptimaliseerd worden. Hoe kunnen we de patiënten stimuleren om een vaste huisarts te kiezen en hen de voordelen ervan te doen inzien? Hoe kunnen we dit onderling tussen de huisartsen zo functioneel mogelijk organiseren?” Met deze vragen ging de Geneesherenkring Merksem-Schoten aan de slag.
De kringleden starten met het actief promoten van het GMD bij de patiënt via alle instanties die daarbij kunnen helpen (de artsen van de kring, de ziekenfondsen, enz.). Voor de artsen werd er een samenwerkingsprotocol opgesteld en de patiënten kregen een folder en een kaartje met vermelding van de GMD-houdende huisarts. In de wachtkamers kwam een affiche te hangen. Zo’n anderhalf jaar geleden ging het project van start en ondertussen zijn alle huisartsen van de kring overtuigd van de meerwaarde van het project. Zeker nu het via MycareNet makkelijker is om na te gaan wie de GMD-houdende huisarts is.
Opsporing van het cardiovasculair risico, georganiseerd in een Lok
De Lok van dr. André Crismer uit Luik won de Quality Award met een project rond de opsporing van het cardiovasculair risico bij patiënten tussen 45 en 74 jaar. Binnen de Lok (dertien huisartsen, actief in negen praktijken) werd een actieprotocol ontworpen, gebaseerd op de ervaringen van de huisartsen zelf. Het onderzoek gebeurde tussen 1 juni en 1 december 2014. Concreet werden alle patiënten tussen 45 en 74 jaar gesensibiliseerd (via tijdschriften, radio, televisie, enz.) om zich te laten screenen op hun cardiovasculair risico. De gegevens werden uitgewisseld en in de Lok besproken. Van de dertien artsen van de Lok namen er zeven actief aan de screening deel. Van de patiënten van de vier deelnemende praktijken (2986 patiënten tussen 45 en 74 jaar) steeg het aantal gescreende patiënten van 26 tot 44%. Bijna een kwart van de gescreende patiënten (23%) vertoonde een risicoscore van 20% of meer.
Zowel deelnemende artsen als patiënten waren zeer tevreden over het project. Voor de artsen was het makkelijker om over het risico te spreken en als gevolg van het project werden – aan de hand van de ervaringen – aanpassingen gedaan aan de procedures en de manier van coderen. De intentie is alvast aanwezig om in de toekomst verder te bouwen aan dit project.
Multidisciplinaire samenwerking rond COPD
In 2006 lanceerde het AZ Vesalius in Tongeren een website over COPD als product van een transmuraal klinisch pad. Deze website fungeerde als een kennis- en afsprakengeheel voor de zorgverstrekkers en voor de patiënten en hun familie. In 2013 bleek het nodig dit te actualiseren en nadrukkelijker neer te zetten in het verzorgingsgebied van het LMN Zuid-Oost Limburg. Deze verbetering werd in twee fasen uitgewerkt. Eerst werd het kennisgeheel aangepast aan de nieuwe GOLD-richtlijnen. Ook de lay-out van de website werd opgefrist en gebruiksvriendelijker gemaakt. Voortaan was de site ook toegankelijk via tablet en smartphone. In 2014 werd er een denkoefening gedaan in de vorm van een prospectieve risicoanalyse. Door middel van twee elektronische vragenlijsten werden de zorgverstrekkers gevraagd naar de knelpunten, de risicozwaarte en de oplossingen voor zes kritische zorgmomenten in de behandeling van COPD-patiënten. Uit een analyse van Google Analytics bleek dat vooral zorgverstrekkers de website gebruiken. De prospectieve risicoanalyse resulteerde in een verbeterplan van negen punten dat nog in uitvoering is.
Deze aanpak probeert de zorgcoördinatie uit te breiden van een louter organisatorische naar een zorginhoudelijke dimensie. De bereikbaarheid van de toepasbare kennis is groter geworden en eenzelfde groep zorgverstrekkers en patiënten delen dezelfde inzichten en afspraken. De vlotte inpasbaarheid in het patiëntendossier van observaties, aanvraagformulieren, planningsgegevens en therapieaanpassingen dient nog verder uitgewerkt te worden. Volgens de initiatiefnemers is dit project een eerste noodzakelijke stap om de multidisciplinaire samenwerking te professionaliseren en te automatiseren.
Meer informatie over de projecten van de laureaten vindt u op de website van het Riziv.