Riziv publiceert vierde informatieblad

8 dec 2016

Het Riziv publiceerde deze week op zijn website het vierde informatieblad van 2015 (!). Daarin wordt onder meer aandacht besteed aan de rechtspraak inzake geschillen tussen de Dienst voor Geneeskundige Evaluatie en Controle en zorgverstrekkers.

Viermaal per jaar publiceert het Riziv een informatieblad bestemd voor artsen. In het recent op zijn website verschenen nummer, het vierde van 2015 (!) gaan Inge Meyers en Paul-André Briffeuil, respectievelijk attaché en adviseur bij de juridische directie van de Dienst voor Geneeskundige Evaluatie en Controle (DGEC) dieper in op de rechtspraak van de Raad van State inzake geschillen waarbij zorgverstrekkers tegenover de DGEC stonden. In twee arresten uit 2014 bepaalt de Nederlandstalige kamer van de Raad van State dat een terugbetaling niet moet worden gezien als een straf, maar wel als een ‘herstelmaatregel’. Het is maar een voorbeeld van tientallen uitspraken door zowel de Nederlands- als de Franstalige kamer van de Raad van State in betwistingen tussen artsen en DGEC.

Het tweede deel van het informatieblad bevat een overzicht van de wetgeving zoals ze in het kader van de wet geneeskundige verzorging en uitkeringen gepubliceerd werd in het Belgisch Staatsblad tussen 1 juli 2015 en 30 september 2015. De regeling derde betaler en de financiële transparantie worden nogmaals uit de doeken gedaan.

Het derde deel gaat dieper in op bepaalde rechterlijke uitspraken. In deel vier komen een aantal parlementaire vragen en antwoorden aan bod. Slechts een van de behandelde vragen heeft rechtstreeks verband met de uitoefening van de huisartsgeneeskunde. Het betreft een vraag van kamerlid Georges Gilkinet (Ecolo) over het te hoge gebruik van antidepressiva en antipsychotica bij bewoners van rusthuizen. Hij baseerde zich voor zijn vraag op een onderzoek door het Christelijke Ziekenfonds (CM). Volgens dat onderzoek blijkt dat 41,7% van de ondervraagde rusthuisbewoners gedurende minstens dertig dagen antidepressiva hadden gekregen, 21,7% kreeg minstens dertig dagen antipsychotica. In haar antwoord verwees minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) naar het project ‘Behandeling van angst, stress en slaapstoornissen in de eerste lijn’ dat bestaat uit e-learning en face to face-gesprekken met huisartsen en psychologen en dat goede resultaten opleverde. Omdat het belangrijk is huisartsen verder op te leiden in het adequaat voorschrijven van benzodiazepines werd het project, dat ondertussen meer dan 5000 huisartsen bereikte, voortgezet.


Zie ook: het informatieblad op de website van het Riziv