Het Riziv bevroeg vorig jaar 220 huisartsen over het gebruik van het Globaal Medisch Dossier.
Sinds 1999 kunnen huisartsen alle belangrijke medische gegevens over hun patiënten opslaan in een Globaal Medisch Dossier (GMD). Het GMD wordt door de overheid en het Riziv gepromoot omdat het een aantal belangrijke voordelen biedt. Zo wordt de medische historiek van een patiënt op één locatie samengebracht en is het makkelijk die te raadplegen. Het voorkomt nutteloze herhalingen van al uitgevoerde onderzoeken. De patiënt heeft niet alleen omwille van deze redenen belang bij het aanmaken van een GMD, hij moet na aanmaak van een GMD minder remgeld betalen.
Omdat een goed gebruik van het GMD belangrijk is voor een kwaliteitsvolle gezondheidszorg, voerde de Dienst Geneeskundige Evaluatie en Controle (DGEC) een terreinanalyse bij 220 huisartsen, goed voor 4200 GMD’s.
De DGEC wilde de interviews met de huisartsen (100 Nederlandstalige, 100 Franstalige en telkens tien uit medische huizen) gebruiken om een aantal punten in kaart te brengen:
- de kwaliteit van het GMD volgens de bepalingen van de nomenclatuur
- de vertrouwdheid van de huisarts met informatica en eHealth
- de centrale rol van de huisarts bij de bewaring van de belangrijkste medische gegevens en bij de doorverwijzing van de patiënt doorheen het medisch aanbod
- het medisch profiel van de patiënt met en zonder GMD
- de kwaliteit van de zorgtrajecten voor diabetes type 2 en chronische nierinsufficiëntie
De DGEC zal op basis van de resultaten van de terreinanalyse aanbevelingen formuleren voor een beter gebruik van het GMD.