Ramadan van start: aandacht voor diabetespatiënten

17 mei 2018

Gisteren (woensdag 16 mei) ging voor moslims de ramadan van start. De vastenmaand duurt tot 14 juni en wordt dan afgesloten met het traditionele suikerfeest. Tijdens deze periode verdienen patiënten met diabetes speciale aandacht.

De negende maand in de islamitische kalender, ook gekend als ramadan, staat in het teken van versterving en is in zekere zin te vergelijken met de vastenperiode in de Katholieke Kerk. Van zonsopgang tot zonsondergang mogen moslims drinken noch eten. Een groep die daarbij speciale aandacht verdient, zijn patiënten met diabetes. In principe zijn zij volgens hun geloof niet verplicht om de voorschriften van de ramadan in acht te nemen. De Koran schrijft immers voor dat enkel gezonde volwassenen zich aan de regels dienen te houden. Chronisch zieken, waaronder diabetici, zijn vrijgesteld. De sociale druk is echter soms dermate groot dat ook zij deelnemen aan de vastenmaand. Voor bepaalde groepen is het nochtans aangeraden om hiervan af te zien.

Een groep die een hoog risico loopt, zijn patiënten met diabetes type 1 die in de loop van de voorgaande drie maanden ernstige lage bloedsuikers lieten optekenen, die een voorgeschiedenis hebben van herhaaldelijk lage bloedsuikers of die hun lage bloedsuikers niet goed aanvoelen. In dit geval is samenwerking met een diabetesspecialist aangeraden.

Een tweede categorie (matig tot hoog risico) bestaat uit patiënten met een chronische nierinsufficiëntie, topsporters, zwangere vrouwen of diabetici die ook aan andere aandoeningen lijden. Ook voor deze groep wordt aangeraden samen te werken met een diabetesspecialist. Tot de derde categorie (laag tot matig risico) behoren diabetici met een goed ingestelde diabetes type 2 die een dieet volgen of geneesmiddelen gebruiken die je makkelijk tussen zonsondergang en zonsopgang kan innemen. Deze groep kan perfect door de huisarts begeleid worden.

Huisartsen raden bepaalde groepen patiënten sowieso best af aan de ramadan deel te nemen. Het gaat dan met name om zwangere vrouwen, diabetici met diabetes type 1 en met type 2 met majeure defect in insulinesecretie. De vasten moet meteen gestopt worden bij glycemie <70 mg/dl, glycemie >300 mg/dl of wanneer de patiënt zich onwel voelt.


Voor meer informatie over diabetes zie: de richtlijn Diabetes mellitus type 2