Performantie van het Belgische gezondheidssysteem

12 feb 2013

Scoort België goed inzake gezondheidszorg? Met die vraag in het achterhoofd bekeek het federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg 74 indicatoren. Het resultaat is een erg genuanceerd beeld. Voor sommige zaken scoort ons land erg goed (vaccinatie van kinderen), voor andere een pak minder (opsporing van bepaalde kankers).

taartgrafiek grAlle indicatoren samen leveren een lijvig document op dat luistert naar de titel 'De performantie van het Belgische gezondheidssysteem. Rapport 2012'. De indicatoren die de globale gezondheidstoestand beoordelen, zijn relatief positief. Voor levensverwachting scoort België gemiddeld, net als voor het percentage zuigelingensterfte. Een zeer verscheiden beeld geven de indicatoren voor de toegankelijkheid van de zorg. De vaccinatiedekking van kinderen is zonder meer goed. Wat de griepvaccinatie bij 65-plussers betreft, scoort België gemiddeld. Voor screening van borstkanker en baarmoederhalskanker zijn de resultaten dan weer slecht in vergelijking met de andere landen van Europa.

Komen we bij een aantal indicatoren die rechtstreeks met de huisarts te maken hebben. Het percentage patiënten dat een Globaal Medisch Dossier heeft, ligt in vergelijking met de andere Europese landen laag, wat vooral te wijten is aan de lage dekkingsgraad in Wallonië en meer nog in Brussel. Een beetje tegenstrijdig met het lage percentage patiënten met een GMD, is de zeer goede score voor de proportie contacten met de vaste huisarts. Daarvoor scoort ons land 'goed'. Met de patiëntgerichtheid is er blijkbaar niets mis, want qua tevredenheid van de patiënt met de gezondheidsdiensten scoort België 'zeer goed'. Minder goed – maar ook dat is niet meteen een verrassing – is het slechte cijfer voor het aantal patiënten dat thuis overlijdt.

Een interessante categorie indicatoren houdt verband met 'duurzaamheid'. Daaronder wordt verstaan "het vermogen van het systeem om een infrastructuur – zoals een personeelsbestand – ter beschikking te stellen en te behouden". Het zal geen verrassing zijn dat België voor het percentage huisartsen die afstuderen op het totale aantal afgestudeerden in geneeskunde een onvoldoende krijgt. "Het systeem heeft een slecht vermogen om de groep huisartsen te vervangen die ouder wordt en bijna op pensioen gaat", luidt dat in het rapport.


Zie ook: