De Nationale Raad van de Orde van Artsen erkent het nut van klinische studies en de moeilijkheid die het met zich meebrengt om hiervoor patiënten te rekruteren. Toch heeft de Nationale Raad enkele bedenkingen bij Clinicobru, een project van drie universitaire ziekenhuizen om artsen bij te staan bij het rekruteren van patiënten.
VUB, ULB en UCL werken sinds kort samen in het project Clinicobru dat erop gericht is artsen te ondersteunen bij hun zoektocht naar patiënten die willen deelnemen aan klinische tests. De Nationale Raad begrijpt het opzet van het initiatief, maar heeft er wel twee deontologische bezwaren bij. Ten eerste is er een spanningsveld tussen het uitvoeren van klinische studies en het beroepsgeheim of het recht op “informationele privacy”. Klinische studies kunnen geen vrijgeleide zijn om toegang te krijgen tot gegevens die gedekt zijn door het beroepsgeheim en dienen uitgevoerd te worden met respect voor het recht op informationele privacy van de patiënt. Voor de Orde is het dan ook duidelijk dat een dossier pas kan ingekeken worden op voorwaarde dat de patiënt voorafgaandelijk zijn vrije en geïnformeerde toestemming heeft gegeven.
Een tweede spanningsveld ziet de Nationale Raad tussen de renumeratie en de vergoeding van de arts bij de uitvoering van klinische studies. “Een arts kan een vergoeding vragen die evenredig is met het werkelijk gepresteerde werk. Deze clausule dient opgenomen te worden in het contract tussen de arts en Clinicobru. Dit contract moet voorafgaandelijk aan de provinciale raad ter goedkeuring worden voorgelegd.”