Patiënt bespaart 13 miljoen euro

21 jan 2016

De campagne ‘Goedkoopst voorschrijven’ zorgt ervoor dat de patiënt vorig jaar 13 miljoen euro minder moest uitgeven aan geneesmiddelen. Ook de overheid realiseerde hierdoor een mooie besparing van bijna 30 miljoen euro.

Het was met een zekere trots dat minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) begin deze week aankondigde dat de campagne ‘Goedkoopst voorschrijven’ ervoor zorgde dat de patiënt in 2015 13 miljoen euro minder moest uitgeven aan geneesmiddelen. Dat was het rechtstreekse gevolg van het Toekomstpact dat ze met de farmaceutische industrie had afgesloten. “Het bewijst dat hervormen en daarbij ‘out-of-the-box’ denken en samenwerken met onze bedrijven een win-winsituatie kan opleveren voor onze patiënten en voor de overheid”, verklaarde de minister tijdens een themavergadering over het Toekomstpact in de commissie Volksgezondheid. De Block kon ook de overheid bij de winnaars situeren omdat die ook een besparing van 29,8 miljoen euro realiseert door deze maatregel. Eigenlijk kon de minister met nog mooiere cijfers uitpakken. De verschillende andere maatregelen in het Toekomstpact zorgen er immers voor dat de patiëntenfactuur met maar liefst 23 miljoen gedaald is en die van de overheid met 89,4 miljoen euro.

hoop geld grDe Block sloot het Toekomstpact met de farmaceutische industrie af op 27 juli van vorig jaar. Het pact stoelt op vier pijlers:

  1. Toegankelijkheid: de patiënt moet sneller toegang krijgen tot innovatieve therapieën en tegelijk moet de patiëntenfactuur verlaagd worden.
  2. Groei en innovatie: ons land moet koploper blijven in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen
  3. Deontologie
  4. Budgettaire voorspelbaarheid en duurzaamheid: er komen een reeks afspraken die het de industrie makkelijker maken om op voorhand de inkomsten van de komende jaren in te schatten.

Dat alles resulteerde in een aantal programmapunten waarvan er sommige al in voege zijn en andere in de steigers staan. De meest zichtbare maatregel is uiteraard de campagne ‘Goedkoopst voorschrijven’ die al in maart van vorig jaar werd gelanceerd bij (huis)artsen en die erop gericht was de verplichting om 50% goedkoop voor te schrijven nog wat aan te scherpen. Een extrapolatie van het Riziv berekende dat artsen in 2015 5% meer goedkoopste geneesmiddelen hebben voorgeschreven dan in 2014. Daarmee komt het percentage van 45% op 50%. Naast deze maatregel (die de patiënt 13 miljoen euro oplevert) zorgde ook een aantal geneesmiddelen die minstens zes jaar ‘off patent’ waren en waarvan de prijs daalde, voor een verdere afname van de patiëntenfactuur. Die daalde in totaal met 23 miljoen euro.

Op 1 maart van dit jaar gaat het systeem ‘patent cliff’ van start. De prijs van geneesmiddelen op de ‘off patent’-markt daalde vroeger geleidelijk. Vanaf 1 maart zullen de prijzen steil naar beneden duiken. Geneesmiddelen categorie A diabetes- of kankergeneesmiddelen) dalen met 60,73% en geneesmiddelen categorie B (antibiotica) met 54,3%. Deze maatregel zorgt ervoor dat er jaarlijks een bedrag van 226 miljoen euro vrijkomt om te herinvesteren in innovatieve geneesmiddelen. Nog vanaf 1 maart mag het geneesmiddelensupplement of de veiligheidsmarge nog maximaal 5 euro bedragen. Dat supplement dat de patiënt voor een terugbetaald geneesmiddel betaalt bovenop het remgeld, bedraagt momenteel maximaal 10,8 euro.

Op vlak van deontologie spraken de farmaceutische bedrijven af dat zij maximale transparantie aan de dag zullen leggen in hun relaties met zorgverstrekkers en hun organisaties. Dat houdt onder meer in dat alle schenkingen aan patiëntenorganisaties gepubliceerd zullen worden. Hiervoor werd al in oktober vorig jaar het platform www.betransparent.be gelanceerd.

Ten slotte ondertekenden de minister, de farmaceutische industrie en de medische sector op 7 januari van dit jaar een convenant in verband met de doorstart van biosimilairen. De medische sector engageert zich ertoe om in de ziekenhuizen meer biosimilars te gebruiken in plaats van originele biologische geneesmiddelen. De therapeutische waarde van biosimilars is gelijkaardig, maar de productiekost ligt wel lager.