Ozon- en hitteplan van kracht

2 jul 2015

Nog zeker minstens tot vrijdag 3 juli is het ozon- en hitteplan met waarschuwingsfase 2 van kracht in ons land.

België kreunt onder extreem hoge temperaturen. Leuk wanneer je vakantie hebt, iets minder leuk wanneer je moet werken. Voor sommige mensen heeft de hitte ook extreme gevolgen op gezondheidsvlak.

thermometer grDaarom activeerde de overheid op dinsdag 30 juni niveau 2 van het ozon- en hitteplan. Dat blijft zeker tot vrijdag 3 juli van kracht, maar gezien de aanblijvende hittegolf is de kans meer dan reëel dat ze verlengd wordt.

Door de zesde staatshervorming behoort deze fase van het ozon- en hitteplan tot de bevoegdheden van de Vlaamse overheid. Het plan voorziet in een aantal aanbevelingen om deze dagen op een gezonde manier door te komen. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid weet uit cijfers immers dat er tijdens een hittegolf meer sterfgevallen zijn dan op andere dagen. We zetten de belangrijkste aanbevelingen even op een rijtje.

  • Drink vóór je dorst hebt, en meer dan gewoonlijk (water, fruitsap, afgekoelde bouillon). Minstens 1,5 tot 2 liter per dag in rust.
  • Vermijd alcoholische dranken. Zij verstoren de natuurlijke vochtregulatie van je lichaam.
  • Blijf binnen, en houd de zon buiten.
  • Zoek de koelte op en/of koel je lichaam regelmatig af (douche, bad, zwembad).
  • Beperk lichamelijke inspanningen zoals sportactiviteiten. Rust geregeld en drink voldoende.
  • Verplaats je sportactiviteit eventueel naar een (koele) binnenruimte, daar is minder ozon.
  • Houd er rekening mee dat een ventilator die de warme lucht doet circuleren weinig of geen verkoeling brengt, een airconditioning wel.
  • Pas je kleding aan: lichte kleding (katoen), helder van kleur, hoed of petje tegen de zon.
  • Bescherm je tegen zonnebrand met een degelijk beschermende zonnecrème.
  • Ga langs bij ouderen die alleen wonen en bied je hulp aan.
  • Als je bepaalde geneesmiddelen neemt, informeer dan best op voorhand bij je arts of apotheker of zij een negatief effect kunnen hebben op je gezondheid gedurende een hitteperiode en of de dosis moet aangepast worden.

Speciale aandacht wordt gevraagd voor een aantal ‘risicogroepen’: baby’s en kleine kinderen die bijzonder gevoelig zijn voor uitdroging, ouderen vanaf 65 jaar, chronisch zieken (astma, hart- en vaatziekten, nierziekten, suikerziekte) en mensen die in een sociaal isolement leven. Aan naasten en verzorgers van deze mensen wordt gevraagd om zeker te zorgen voor voldoende water, koelte en rust.


Hitte en ozon

Na het grote aantal sterfgevallen tijdens de extreem hete zomer van 2003 hebben de verschillende overheden in België een nationaal actieplan 'HIttegolf en ozon' uitgewerkt. Sinds 2015 heeft de Vlaamse overheid de volledige bevoegdheid over het actieplan gekregen. Op de website van Zorg en Gezondheid vindt u een aantal folders die u en uw patiënt in deze dagen van extreme hitte en ozonpieken kunnen helpen. U vindt er algemene voorzorgmaatregelen en specifieke maatregelen voor baby’s, kleine kinderen, ouderen en chronisch zieken.

www.zorg-en-gezondheid.be/hittealarm