Orde pleit voor toegangsexamen

8 jan 2015

De Nationale Raad van de Orde van Geneesheren pleit voor een veralgemening van een toegangsexamen voor de studies geneeskunde.

De Nationale Raad van de Orde van Geneesheren is bezorgd over de toekomst van de studenten geneeskunde die hun basisopleiding in de komende jaren zullen beëindigen. "De wetgeving op de contingentering beperkt de toegang tot de bijkomende opleiding voor de gediplomeerde artsen van de universiteiten van de Vlaamse gemeenschap en van de Federatie Wallonië-Brussel. De toegang tot deze opleiding in België is door deze wetgeving nochtans niet beperkt voor de gediplomeerden van andere universiteiten, behalve dan door de beschikbaarheid van de opleidingsplaatsen", stelt de Nationale Raad.

De oplossing voor het probleem is volgens de Nationale Raad te vinden in een veralgemening van het toegangsexamen in plaats van een selectie in de loop van de studies zoals dit voorheen "zonder succes is getest in de Franse Gemeenschap".

"Het toegangsexamen is niet alleen een middel om de instroom van studenten geneeskunde kwantitatief te beheersen, maar ook een middel om de medische opleiding kwalitatief te optimaliseren. Het opfrissen of herhalen van de basiskennis van de wetenschappen niet meer in het curriculum opnemen, laat toe meer tijd te besteden aan de menselijke en sociale vorming van de toekomstige artsen. De vermindering van de studieduur tot zes jaar versterkt die noodzakelijkheid", aldus de Nationale Raad. De Nationale Raad beveelt verder een oriëntatieprocedure aan voor studenten op het einde van hun basisstudies om zo tegemoet te komen aan de gezondheidsbehoeften van het land en van Europa.