Orde keurt weigering zorg te verlenen af

13 feb 2015

De voorbije week was er heel wat te doen over de weigering van een aantal specialisten om patiënten te verzorgen die niet in een eenpersoonskamer liggen. Nadat onder meer Domus Medica zijn afkeuring liet blijken, stuurde ook de Orde van Geneesheren deze week een persbericht de wereld in waarin ze een duidelijk standpunt inneemt.

"Het is in strijd met de geneeskundige plichtenleer dat de arts weigert de zorg voor een patiënt op zich te nemen enkel omdat deze geen individuele kamer kiest, in het bijzonder indien de ziekenhuisopname gebeurt in het kader van een lopende medische behandeling of de opvolging van een langdurige aandoening. De keuze van het type kamer, individueel of gemeenschappelijk, komt uitsluitend toe aan de patiënt. De arts mag de patiënt niet beïnvloeden om hem opnamevoorwaarden te doen aanvaarden die hij niet wenst", laat de Orde niets aan duidelijkheid te wensen over.

De Nationale Raad voegt daar nog aan toe dat de geneeskundige plichtenleer de arts oplegt al zijn patiënten even gewetensvol te verzorgen. "Het medisch korps dient op een rechtvaardige wijze de toegang tot kwaliteitsvolle zorg te garanderen. Het is ook de verantwoordelijkheid van de maatschappij om daarvoor een gepast budgettair kader te scheppen, zeker voor wat de ziekenhuisfinanciering betreft. De rechtstreeks inning door de ziekenhuisarts van, al dan niet provisionele, erelonen met betrekking tot gehospitaliseerde patiënten is in tegenspraak met de wettelijke regel van de centrale inning", aldus de Nationale Raad van de Orde van Geneesheren.