Open VLD: Maggie’s Toekomstpact voor Zorgzekerheid

22 mei 2014

Zondag gaan we met zijn allen naar de stembus voor de verkiezingen die (alweer) de moeder aller verkiezingen genoemd wordt. Deze keer is dat misschien toch net iets meer waar dan de vorige keren dat de term gebruikt werd. Op het programma staan immers zowel Vlaamse, federale als Europese verkiezingen en normaal gezien moeten we pas binnen vijf jaar (de gemeenteraadsverkiezingen niet meegerekend) opnieuw gaan stemmen. Daarom nemen we deze week de programma's van de verschillende partijen onder de loep, waarbij we uiteraard focussen op de voorstellen in verband met de huisartsgeneeskunde. Maandag gingen we van start met CD&V en gisteren kreeg u het programma van N-VA. Vandaag is Open VLD aan de beurt.

openvld logo grIn het programma van Open VLD wordt het gezondheidszorgbeleid slechts zeer kort behandeld in een hoofdstuk getiteld “De patiënt als spil van een moderne gezondheidszorg”. De liberalen willen een digisprong voorwaarts maken met als spil de patiënt en zijn elektronisch Globaal Medisch Dossier (eGMD). Dat eGMD moet verplicht worden, maar de patiënt beslist wel altijd autonoom over de toegang ertoe.

Wie meer te weten wil komen over de liberale plannen voor de gezondheidszorg moet te raden gaan bij Maggie’s Toekomstpact voor Zorgzekerheid. De populaire staatssecretaris en huisarts wordt naar voor geschoven als het boegbeeld van de partij inzake gezondheidszorgbeleid. Ook hier valt meteen de centrale plaats van de patiënt op. “Nieuwe wetten en regels over gezondheidszorg komen al vijftig jaar tot stand door overleg tussen de overheid, zorgverstrekkers en ziekenfondsen. Alleen de stem van de belangrijkste persoon in het verhaal, de patiënt zelf, wordt niet gehoord. Eigenlijk is dat gek.” In de toekomst wil Open VLD dat er in dit proces ook rekening gehouden wordt met de patiënt. “De patiënten moeten als ervaringsdeskundigen betrokken worden bij het uittekenen van de toekomststrategie en van belangrijke beslissingen in de gezondheidszorg. Dit maakt deel uit van de copernicaanse revolutie waarbij we de patiënt centraal stellen in de zorg.” Maar ook in de dagelijkse praktijk moet de rol van de patiënt versterkt worden. “De tijd dat de arts een diagnose stelde en een behandeling voorschreef zonder de patiënt zelfs maar uit te leggen aan welke aandoening hij leed of wat de behandeling moest zijn, is gelukkig voorbij. Toch gebeurt er nog veel boven de hoofden van patiënten en kennen ze niet altijd hun rechten.”

Samenwerkingsverbanden

In de logica van de patiënt als centrale figuur is het een logische stap om zorgverleners te laten samenwerken rond deze patiënt. “De gezondheidszorg is nog te veel in hokjes georganiseerd. Die hokjes willen we wegwerken, zodat zorgverleners meer samenwerken en de krachten bundelen. De huisarts is de centrale speler in deze samenwerkingsverbanden. hij staat de patiënt bij van de wieg tot het graf.” Als remedie stelt Open VLD voor samenwerkingsverbanden te ontwikkelen rond de huisartsenkringen. Huisartsen moeten samenwerken met andere zorgverstrekkers (apothekers, tandartsen, thuisverpleegkundigen, enz.) en met welzijnsactoren (OCMW, Centrum Algemeen Welzijnswerk, enz.). deze samenwerkingsverbanden formuleren gezondheidsdoelstellingen op maat van de noden op lokaal vlak. Worden de doelstellingen gehaald, dan geeft de overheid een beloning.

Gezondheidsapps

Uiteraard ontbreekt ook in het plan van Maggie De Block de aandacht voor het digitale niet. Voor Open VLD is het duidelijk dat in de zorgsector nog te weinig gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheden van de digitale wereld. “Er gaat te veel nuttige, vaak zelfs noodzakelijke informatie verloren omdat die slechts in het dossier van één zorgverstrekker zit en niet voor andere zorgverleners beschikbaar is. Dat is nadelig voor de patiënt en het drijft de kostprijs onnodig op. Het is van belang dat zorgverleners informatie met elkaar (kunnen) uitwisselen over chronische patiënten, maar ook in acute situaties bijvoorbeeld bij een spoedopname na een ongeval.” Open VLD wil tevens de terugbetaling stimuleren van gezondheidsapps en telegeneeskunde die de patiënt helpen zijn eigen zorg en gezondheid meer in handen te nemen.

Aantal keer dat het woord 'huisarts' in het programma voorkomt: 1.
In Maggie’s Toekomstpact voor Zorgzekerheid komt het 16 maal voor.