Als minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx de oorlog wil verklaren aan de Belgische artsen, dan kan ze hem krijgen. Straffe taal uit de mond van Bvas-voorzitter Marc Moens, waarmee de strijd om de ereloonsupplementen in ziekenhuizen verder escaleert.
Het is niet meteen een problematiek die de huisartsen rechtsreeks aanbelangt, maar de escalatie van de discussie over de supplementen op erelonen in ziekenhuizen kan op termijn wel gevolgen hebben op de toekomstige gesprekken tussen de minister en de artsen(vertegenwoordigers). Aanleiding voor de heisa is de beslissing van de regering om ereloonsupplementen in twee- en meerpersoonskamers af te schaffen. Ereloonsupplementen zijn dan alleen nog mogelijk in eenpersoonskamers. Jacques de Toeuf, ondervoorzitter van de Bvas, waarschuwde er begin deze week in een interview in de krant Le Soir voor dat deze maatregel tot banenverlies zou leiden.
De reactie van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx liet niet lang op zich wachten. In een gesprek op de website van RTL verklaarde de minister dat het ‘onaanvaardbaar is dat ziekenhuispersoneel en patiënten gegijzeld worden om de levensstijl van sommige artsen veilig te stellen’. Volgens Onkelinx voert dr. de Toeuf voornamelijk een strijd voor zijn eigen winkel. De ondervoorzitter van de Bvas is immers ook medisch directeur van het CHIREC, een ziekenhuisgroep waartoe onder meer het Brussels Edith Cavellziekenhuisbehoort. ‘Dit is een onwaardige kruistocht om de belangen van zijn eigen ziekenhuis te verdedigen. Dat ziekenhuis is goed voor ongeveer de helft van de supplementen die in ons land gevraagd worden. Negentig procent van de ziekenhuisartsen vraagt vandaag al geen supplementen meer in een twee- of meerpersoonskamer’, aldus Onkelinx. 'Jacques de Toeuf wil een geneeskunde met twee snelheden die indruist tegen de principes van ons systeem van sociale bescherming.’
De reactie van Onkelinx lokte op zijn beurt een reactie uit van Bvas-voorzitter Marc Moens. ‘We zijn verbaasd over de reactie van minister Onkelinx. De zaak van de vrije honoraria is een principiële strijd voor alle Belgische artsen. Zij vernietigt een overlegsysteem dat al bestaat sinds de Sint-Jansakkoorden van juni 1964 en dit op een uiterst moeilijk economisch moment.’ De Bvas-voorzitter bevestigt de woorden van zijn ondervoorzitter dat er jobs zullen sneuvelen. ‘Minder inkomsten voor artsen betekenen ook minder sociale en fiscale inkomsten voor de Belgische staat. Dit alles is eigenlijk louter gebaseerd op een ideologie die niet gedeeld wordt door de overgrote meerderheid van de Belgische bevolking. Als de minister de oorlog wil verklaren aan de Belgische artsen, dan kan ze hem krijgen’, besluit de Bvas-voorzitter strijdvaardig.