Uit een bevraging van het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) blijken drie patiënten op vier al eens geconfronteerd te zijn met een geneesmiddel dat ze al jaren nemen, maar niet (meer) beschikbaar is.
Een patiënt gaat naar de apotheek voor een geneesmiddel dat hij/zij al jarenlang neemt. De apotheker heeft het niet in voorraad en kan het ook niet bestellen. Een bevraging van het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) leert dat drie op vier patiënten al met deze situatie werd geconfronteerd. In één geval op vijf wordt er geen alternatief gevonden en krijgt de patiënt dus geen geneesmiddel mee naar huis. In de andere gevallen zijn er wel alternatieven in de vorm van een andere toedieningsvorm, een product uit het buitenland, een generiek middel of afhaling van het middel in het ziekenhuis.
Zeventig procent van de patiënten zegt gevolgen te ervaren van de onbeschikbaarheid van een geneesmiddel. “Die gevolgen kunnen zwaar doorwegen”, stelt het VPP vast. “Bijna de helft van de bevraagden ervaart een grote impact. Patiënten zoeken uren of dagen naar een apotheek met het laatste doosje of worden plots verwacht zich te verplaatsen naar het ziekenhuis. Soms kan een middel n het buitenland worden besteld, maar dat brengt bijkomende kosten met zich mee. Een andere dosering kan dan weer nieuwe bijwerkingen met zich meebrengen. Het is daarom niet verrassend dat veel patiënten aangeven stress, onzekerheid of verwarring te ervaren. Ook het risico op fouten bij de inname neemt toe.”
Het VPP vraagt daarom dringend een oplossing voor het probleem. “Op Europees niveau, maar ook in België moet dit blijvend hoog op de agenda blijven staan. Maatregelen mogen niet beperkt blijven tot geneesmiddelen waarvan de tekorten als kritiek worden beschouwd”, aldus het VPP.
Filip Ceulemans