Nieuwe website voor mensen met een eetstoornis

19 feb 2015

Vanavond stelt de eetstoornisvereniging Anorexia Nervosa Boulimia Nervosa (ANBN) een nieuwe website voor die als doel heeft de drempel naar hulp en herstel van de patiënten te verlagen.

Naar schatting meer dan de helft van de ongeveer 10.000 mensen met een eetstoornis in Vlaanderen zoeken geen professionele hulp. Amper 6,5% van hen zoekt hulp in een gespecialiseerd eetstoorniscentrum. Amper 642 opnames werden er in 2013 in deze centra genoteerd. De eetstoornissen waarin Vlamingen lijden, kunnen in drie categorieën onderverdeeld worden: anorexia nervosa (de kleinste groep), boulimia nervosa (de grootste groep) en mensen die lijden aan binge eating disorder (eetbuistoornis). Onderzoek (Preti et al.) toont aan dat tussen 30 en 48% van de mensen met een eetstoornis professionele hulp inschakelt. De drempel om hulp te zoeken blijkt zeer hoog.

De ervaringsdeskundigen van ANBN zijn nochtans het levende bewijs dat hulp wel nuttig kan zijn. Het is duidelijk dat anonimiteit en laagdrempeligheid erg belangrijk zijn om mensen in de richting van informatie of hulp te leiden. De nieuwe ANBN-website focust daar sterk op. "Toen ik zelf begreep dat ik een eetstoornis had, wou ik daar wel hulp voor zoeken, maar ik schaamde me te erg om er met iemand uit mijn omgeving over te praten," vertelt een vrijwilliger. "Daar hebben we rekening mee gehouden bij het ontwikkelen van de nieuwe website. We kiezen bewust voor anonieme beelden op de site. Mensen kunnen ons via verschillende kanalen contacteren en ze hoeven zich niet bekend te maken als ze het daar te moeilijk mee hebben. We brengen ook meerdere waarheidsgetrouwe getuigenissen waar heel wat mensen zich in kunnen herkennen: geen saaie theorie, maar sprekende verhalen, uit het leven met een eetstoornis gegrepen."

"We zetten meer dan voorheen in op het delen van ervaringen, door mensen de kans te geven hun verhaal te delen. Daarmee kunnen ze zelf ook hoop geven en inspiratie bieden aan anderen. We brengen mensen samen om te leren uit wat anderen heeft geholpen, waar hun valkuilen liggen, hoe zij ermee omgaan en op welke manier professionele hulp kan bijdragen tot herstel", zegt Els Verheyen, de nieuwe voorzitter van ANBN.

De vereniging was tot nu toe vooral bekend van zijn Inloophuis, de Inloopmobiel, de chat en het online forum voor mensen met een eetstoornis. De ANBN-website moet vanaf nu hét laagdrempelige startportaal bij uitstek worden voor alle Vlamingen met een eetstoornis. Het is uiteindelijk aan hen om uit te maken hoe ze hun hulpverlening willen modelleren, maar daar vinden ze alvast getuigenissen én nuttige informatie over op de nieuwe website: www.anbn.be.