Op 1 april verandert de terugbetalingsregeling voor neussprays en maagzuurremmers. Een maand later volgen antibiotica.
Doel van deze maatregelen van Maggie De Block (Open VLD) is de overconsumptie van bepaalde soorten geneesmiddelen tegen te gaan en veilige medicatie toegankelijker te maken. De minister organiseert samen met apothekersverenigingen een informatiecampagne om apothekers, artsen en patiënten te informeren over de veranderingen. De informatie staat ook op de website van het Riziv. Artsen krijgen een brief en een mail van het Riziv.
Wat wijzigt er? Neussprays met corticosteroïden, die tot nu toe enkel op voorschrift van de arts te verkrijgen waren, zullen vrij verkrijgbaar zijn, zonder voorschrift. Doel van de maatregel is dat meer mensen die veiliger neussprays gebruiken in de plaats van de schadelijke vaatvernauwende sprays. Door het gebruik van de veiliger neussprays met corticosteroïden vermijden patiënten afhankelijkheid van de neusspray. Met de veiliger neussprays vermijden patiënten ook aantasting van het slijmvlies en een chemische rhinitis of een verstopte neus die veroorzaakt wordt door het langdurig gebruik van een vaatvernauwende neusspray.
De bijsluiter van maagzuurremmers in hoogste of sterkste dosering stelt dat die maagzuurremmers beperkt moeten blijven tot behandelingen van twee maanden. Verpakkingen van 84, 98 of 100 tabletten hebben bijgevolg geen zin en zullen niet langer terugbetaald worden. Alle andere verpakkingen, van 60 tabletten of minder, ook in hoogste dosering, worden wel nog terugbetaald. Aan artsen, specialisten en huisartsen, wordt gevraagd dat zij een behandeling van maximum acht weken met een maagzuurremmer in hoogste dosering overwegen voor hun patiënt gevolgd door lagere doses maagzuurremmers.
Voor een aantal groepen patiënten wordt wel een uitzondering gemaakt. Patiënten die lijden aan het Zollinger-Ellison syndroom of die een nabehandeling krijgen na een radiofrequentie-ablatie van de slokdarmmucosa voor Barret-mucosa betalen geen remgeld en krijgen maagzuurremmers in de hoogste dosering volledig terugbetaald na positief advies van de adviserend arts.
Om de overconsumptie van antibiotica verder in te perken, zullen patiënten vanaf 1 mei meer remgeld betalen voor antibiotica voorgeschreven door hun arts. Doel van die maatregel is ervoor zorgen dat artsen minder antibiotica voorschrijven maar ook dat patiënten er minder snel om vragen.