Nederland kiest voor de huisarts

1 aug 2013

Net als ons land en de andere landen van de Europese Unie moet Nederland de broeksriem aanspannen. Ook de sociale zekerheid en de gezondheidzorg worden daarbij niet gespaard. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers stelde zopas haar plannen voor om tot een drastische besparing van ongeveer een miljard euro te komen. 

nederland grMomenteel betaalt de Nederlandse patiënt die kiest voor een behandeling in een ziekenhuis waarmee zijn verzekeraar geen 'kortingsafspraak' heeft een deel van de kostprijs zelf. In de toekomst moet de patiënt deze behandeling volledig uit eigen zak betalen. Volgens Schippers moet dit wel leiden tot een vermindering van de premie die patiënten aan de zorgverzekeraars betalen. Of die daling van de premie er effectief komt, is echter twijfelachtig. De zorgverzekeraars staan er alvast erg afkerig tegenover.  Zij zeggen dat de winst die dit hen oplevert, gebruikt moet worden om buffers aan te leggen voor de toekomst. 

Door een verkleining van het basispakket van de zorgverzekering wilde Edith Schippers 1,5 miljard euro besparen. Dat lukte haar echter niet. Ze kwam slechts uit op een bedrag van 300 miljoen euro. De resterende 1,2 miljard euro bespaart ze door patiënten minder vaak naar een ziekenhuis te laten gaan en meer te kiezen voor de huisarts. Bij onze noorderburen is de tendens om zorg te verplaatsen van de specialist naar de huisarts al langer aan de gang. Nog meer dan in het verleden worden patiënten met een te hoge bloeddruk, met een te hoog cholesterolgehalte, met diabetes of met overgewicht ertoe aangespoord niet langer een specialist te raadplegen, maar wel naar de huisarts te gaan. Op die manier wil de minister meer dan een miljard euro besparen.