De vakantie zit er alweer eventjes op, het nieuwe schooljaar is van start gegaan en dus komt ook het nieuwe griepseizoen weer dichterbij. Het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidzorg publiceerde onlangs een studie waarin een antwoord gezocht wordt op de vraag of kinderen tegen griep gevaccineerd moeten worden.
In de studie gaat het KCE na welke aanpak bij griepvaccinatie de hoogste gezondheidswinst per gespendeerde euro zou opleveren. Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Hasselt bestudeerden hiervoor meer dan 5600 mogelijke vaccinatiescenario’s. Een algemene kindervaccinatie zou even kostenefficiënt zijn als andere recent ingevoerde kindervaccinaties, op voorwaarde dat de kosten van de vaccinatie met minstens een kwart dalen. Dat kan volgens het KCE door de vaccinatie te regelen via het Centrum voor Leerlingenbegeleiding of via Kind & Gezin. En door een prijsdaling van het vaccin.
Het KCE stelde zich deze vraag omdat er steeds meer stemmen opgaan om de jaarlijkse griepvaccinatie uit te breiden tot kinderen. De vaccinatie van de huidige risicogroepen, namelijk de 65-plussers, mensen met chronische aandoeningen (longen, hart, lever, nieren, diabetes, neuromusculaire aandoeningen en immuniteitsstoornissen), zwangere vrouwen en gezondheidswerkers, blijkt kosteneffectief te zijn. De uitbreiding van de vaccinatie tot kinderen zou niet alleen de kinderen zelf beschermen, maar ook de volwassenen waarmee ze in contact komen. Wat op zijn beurt dan weer zou leiden tot een minder grote verspreiding van het virus bij de algemene bevolking.
De mosterd voor de vaccinatie van kinderen tegen griep werd gehaald in de Verenigde Staten. Daar wordt de vaccinatie van alle kinderen vanaf zes maanden sinds 2004 aanbevolen. In het Verenigd Koninkrijk wordt de vaccinatie van kinderen tussen twee en zeventien jaar stelselmatig ingevoerd via de scholen. Ook in andere landen als Oostenrijk, Finland, Estland en Slovenië wordt griepvaccinatie bij min 18-jarigen aanbevolen.