Benoît Dejemeppe, de voorzitter van de Nationale Raad van de Orde van Geneesheren, waarschuwt voor het onterecht uitschrijven van medische attesten.
Met de verkiezingen van zondag voor de boeg worden huisartsen meer dan anders geconfronteerd met de vraag van patiënten om een ziektebriefje te schrijven voor zondag om zo de oproeping te ontlopen om een stem- of telbureau te bemannen. In een mededeling zet Benoît Dejemeppe de puntjes eventjes op de 'i'. "Een medisch attest is een getuigschrift dat een feit van medische aard vaststelt en bevestigt op grond van eigen ondervraging en onderzoek. Het wordt afgeleverd door de arts die het feit zelf heeft vastgesteld. Het medisch attest dient vanzelfsprekend volledig waarheidsgetrouw te zijn en houdt alleen medische vaststellingen over de patiënt zelf in." Een arts die een medisch attest opstelt zonder voorafgaandelijk de patiënt te hebben onderzocht en zonder uit dit onderzoek de ongeschiktheid te hebben afgeleid, riskeert een tuchtrechterlijke en strafrechtelijke vervolging wegens valsheid in geschrifte.
De Nationale Raad dringt erop aan dat zij die met een mogelijk vals medisch attest geconfronteerd worden de bevoegde provinciale raad hiervan op de hoogte brengen zodat deze raad de gepaste maatregelen kan nemen. "De patiënt die zonder medische reden de arts om een ongeschiktheidsattest verzoekt, maakt misbruik van de noodzakelijke vertrouwensrelatie tussen arts en patiënt. De arts die een dergelijk attest aflevert, ondermijnt ernstig de waarde die medische attesten moeten hebben, opdat ze hun geloofwaardigheid blijven behouden", besluit de voorzitter van de Nationale Raad.