Voor de Vlaamse overheid ging de zomer officieel van start op 15 mei. Met het Vlaamse warmteactieplan vraagt Zorg en Gezondheid om van 15 mei tot 30 september extra waakzaam te zijn en zich voor te bereiden op warme dagen.
De website www.warmedagen.be van Zorg en Gezondheid biedt een waaier aan informatie over de beste manier om (extreem) warme dagen op een veilige en gezonde manier door te komen. In vijf onderdelen wordt de bezoeker gewezen op een aantal preventieve maatregelen die best genomen worden wanneer het kwik stijgt: zorg voor anderen, wees voorbereid op warme dagen, hou jezelf koel op warme dagen, drink voldoende op warme dagen, hou je woning koel op warme dagen. Elk blok is op zijn beurt onderverdeeld in een aantal tips. Onder het item ‘Drink voldoende op warme dagen’ wordt bijvoorbeeld aangeraden om op warme dagen meer te drinken dan gewoonlijk, voornamelijk te kiezen voor water, koffie en thee en ook je urine in het oog te houden. Kleurt die donker, dan is dat het sein om meer te drinken.
Naast de algemene richtlijnen bevat de website ook een luik gericht op bepaalde doelgroepen: sporters, chronisch zieken, ouderen en kinderen. Met in het achterhoofd de problemen tijdens de recente marathon en 10 miles van Antwerpen, wordt sporters uitgelegd dat bewegen goed is, maar dat een lichaam anders reageert dan normaal bij hoge temperaturen. De vocht- en warmteregeling is uit balans. Daarom moet tijdens het sporten voldoende water gedronken worden. Maar overmatig water drinken leidt tot een verdunning van het bloed en verlies van zoutgehalte waardoor de hartfunctie verstoord kan raken. Daarom is het nuttig om isotone dranken met extra zouten en mineralen te drinken. Blijf in elk geval bewegen, raadt de Vlaamse overheid aan. “Laat je auto staan, zo help je meteen ook te voorkomen dat er steeds meer erg warme dagen komen”, wordt het luik voor de sporters afgesloten.
Chronische patiënten wordt aangeraden om op voorhand langs hun (huis)arts te passeren met de vraag of de genomen medicatie zonder probleem verder kan worden ingenomen. Een tip die niet alleen voor chronische patiënten nuttig is, is de volgende: “Als je inkopen doet, ga dan het laatst langs de apotheker en daarna onmiddellijk naar huis. Laat medicijnen niet in een warme auto liggen. Indien nodig bewaar je geneesmiddelen in een koeltas.”