Kwart Belgen heeft GFD

7 jul 2016

Meer dan drie miljoen Belgen opteerden al voor een Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD). Dat laat de Algemene Pharmaceutische Bond weten.

Het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) bestaat twee jaar. Wanneer een patiënt zijn toestemming geeft om een GFD te hebben, kan elke apotheker in het land nagaan welke medicatiehistorie de patiënt heeft die voor hem staat. Dit is vooral belangrijk wanneer de patiënt een andere apotheker bezoekt dan zijn vaste apotheker, bijvoorbeeld wanneer men op reis is aan zee of in de Ardennen. Twee jaar na de invoering van het systeem gaf een kwart van de Belgen zijn toestemming om zijn GFD te activeren.

Ter herinnering: de medicatiegegevens kunnen enkel worden uitgewisseld met andere apotheken en mogen uitsluitend geraadpleegd worden in de apotheek waar de patiënt een geneesmiddel haalt. De apotheker krijgt alleen inzage in de geneesmiddelen (naam, dosering, innamemodaliteiten en afleverdatum) van de laatste twaalf maanden. Andere informatie (bijvoorbeeld de naam van de voorschrijvende huisarts) wordt niet uitgewisseld.