KCE-studie over hartscreening in de BMJ

21 apr 2016

Afgelopen weekend overleed een 16-jarige atleet net nadat hij de eindstreep van de Antwerpse 10 miles had bereikt. Meteen dook weer bij een aantal artsen de eis op om een verplichte hartscreening in te voeren voor (jonge) sporters. Net nu publiceert de British Medical Journal de studie van het KCE waarin het advies wordt gegeven om geen veralgemeende hartscreening in te voeren.

In maart vorig jaar publiceerde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) een advies over de mogelijkheid om een verplichte hartscreening in te voeren voor jonge sporters. Dat advies kwam er als reactie op de steeds weerkerende vraag hiernaar op het moment dat er een (jonge) sporter overlijdt tijdens of net na een sportwedstrijd. Het KCE stelde in dat advies duidelijk dat een verplichte, systematische screening bij jonge sporters niet aangewezen is omdat het meer kwaad dan goed doet. Volgens het KCE zijn er geen betrouwbare wetenschappelijke gegevens die aantonen dat hartscreening bij jonge sporters zonder klachten vroegtijdige sterfgevallen zou voorkomen. De onderzoeken die hiervoor aangewend worden (lichamelijk onderzoek, ECG) zijn onvoldoende betrouwbaar om eventuele hartafwijkingen op te sporen. Een kwart van de mensen met een verhoogd risico wordt zo gemist. Dat verklaart meteen waarom ook regelmatig beroepssporters, die intensief opgevolgd worden, een plotse hartdood sterven.

marathon grBovendien veroorzaken deze onderzoeken vele tienduizenden gevallen van vals alarm met ongerustheid en overbodige bijkomende onderzoeken tot gevolg. “Uiteindelijk worden duizenden jonge sporters daardoor soms levenslang onnodig behandeld, wat ook niet zonder risico is, of krijgen ze het advies om tijdelijk of definitief te stoppen met sporten, terwijl ze eigenlijk niets mankeren”, aldus het KCE. Dat berekende dat de schade en de risico’s van systematische hartscreening bij deze grote groep overwegend gezonde mensen groter zijn dan de baten. Het advies wordt nog steeds op regelmatige basis onder vuur genomen door cardiologen (Pedro Brugada) en sportartsen (Chris Goossens). Het KCE is dan ook uiterst tevreden met de publicatie van de studie in de BMJ. Dat wetenschappelijk tijdschrift publiceert de studie nadat het eerst advies inwon bij Amerikaanse, Britse en Australische autoriteiten ter zake.


Zie ook: