KCE publiceert jaarverslag 2014

7 mei 2015

Het meest ‘populaire’ rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) van het afgelopen jaar was het rapport over ‘Borstkankeropsporing: boodschappen voor een geïnformeerde keuze’. Dat blijkt uit het jaarverslag dat deze week werd gepubliceerd.

Het KCE keek naar eigen zeggen uit naar de gevolgen van de regeringswissel omdat die ook op een overheidsinstelling die een grote mate van onafhankelijkheid heeft, toch zijn invloed kan hebben. “Het heeft ons dan ook bijzonder verheugd en gesterkt dat deze nieuwe regering en onze nieuwe minister in het bijzonder, bij het uitstippelen van de koers voor de komende jaren, het werk van het KCE bijzonder naar waarde heeft geschat, en dit in talrijke dossiers als ijkpunt heeft genomen. Hierbij ging het ook om bijzonder zware en gevoelige dossiers waarin het KCE behoorlijk zijn nek had uitgestoken: de aanpak van zeldzame en complexe kankers, de hervorming van de ziekenhuisfinanciering en van de vergoeding van de specialisten in het ziekenhuis , om maar de twee meest in het oog springende te noemen.”

Van de rapporten die het KCE vorig jaar publiceerde, was dat over ‘Borstkankeropsporing: boodschappen voor een geïnformeerde keuze’ met voorsprong het meest populair. Het werd maar liefst 5491 maal gedownload. Op ruime afstand volgt ‘Een beslishulp bij prostaatkankeropsporing met de PSA-test’ (824 downloads). Het podium wordt vervolledigd met een van de meest mediatieke rapporten: ‘Hervorming van de ziekenhuisfinanciering’ (742). Helemaal onderaan bengelt het rapport over ‘Vaccin tegen Group B meningokokken’ dat amper 29 maal gedownload werd.

Opvallend in de gegevens die het KCE bekendmaakte in haar jaarrapport, is dat een aantal dossiers die de vorige jaren werden opgesteld, ook nu nog worden geraadpleegd. Zo werd het rapport over ‘Preventie van decubitus’ vorig jaar 1460 maal gedownload. Nochtans dateerde dat rapport al uit 2013. Ook ‘Zorg voor chronisch zieken’ en ‘Performantie van het Belgisch gezondheidssysteem. Rapport 2012’ werden meer dan duizendmaal gedownload. Deze rapporten dateren respectievelijk uit 2012 en 2013. Uit 2011 dateert ‘Burn-out bij huisartsen’, een rapport dat vorig jaar 401 maal werd gedownload.

Iets meer dan een kwart van de vorig jaar ingediende voorstellen (27%) hebben betrekking op ‘financiële duurzaamheid en verantwoording in het gezondheidszorgsysteem’. Ook ‘praktische richtlijnen en kwaliteitsindicatoren’ (16%) en ‘de organisatie van de medische beroepen’ (14%) zijn populaire onderwerpen. Naast privéorganisaties en privépersonen (29 voorstellen) dienen voornamelijk hogescholen en universiteiten voorstellen in (17). Opvallend is dat er vanuit de minister (1) en de Kamercommissie Volksgezondheid (0) amper of geen voorstellen ingediend werden vorig jaar.


Zie ook kce.fgov.be voor het volledige rapport