KCE: ‘Gezondheidszorg kan billijker’

17 dec 2020

Uit een rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) blijkt dat de gezondheidszorg in ons land billijker kan dan vandaag het geval is.

De eerste vraag die in het rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) aan bod komt, is of iedereen op gelijke wijze gebruik kan maken van onze gezondheidszorg en dat ongeacht het socio-economisch profiel. Nieuw in het rapport van het KCE is dat de statistische gegevens werden gecorrigeerd voor de zorgnood. Met andere woorden: maken mensen met eenzelfde zorgnood op gelijke wijze gebruik van gezondheidszorg of zijn er verschillen naargelang de socio-economische status? Voorts bekijkt het KCE in hoeverre de financiering van de Belgische ziekteverzekering herverdelend is, of sterke schouders ook zwaardere lasten dragen.

Een van de vaststellingen uit het onderzoek van het KCE luidt dat de verhoogde tegemoetkoming voor huisartsenzorg efficiënt is. De beleidsdoelstelling om de toegankelijkheid tot de huisarts te vergroten voor mensen met een laag inkomen lijkt met deze maatregel bereikt. Anderzijds stelt het KCE ook vast dat de kans dat mensen met een armoederisico, in de lage middenklasse en met ernstige materiële deprivatie een huisarts raadplegen laag is. Eenmaal de drempel overwonnen om naar de huisarts te gaan, hebben ze wel meer raadplegingen bij de huisarts dan gemiddeld. Deze groepen wenden zich sneller tot de dienst spoedgevallen van een ziekenhuis omdat ze er niet meteen moeten betalen. De conclusie van het KCE luidt hier dan ook dat de goede toegankelijkheid voor huisartsenzorg voor mensen met verhoogde tegemoetkoming in contrast staat met de onbillijkheid voor de andere drie groepen.

Op basis van deze en andere vaststellingen (die meer gericht zijn op de specialistische zorg) formuleert het KCE aanbevelingen voor diverse doelgroepen. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke wordt gevraagd de derdebetalersregeling uit te breiden naar tandartsen, specialisten en andere zorg waar de toegankelijkheid niet optimaal is. Terugbetalingen in het kader van de maximumfactuur zouden geïntegreerd moeten worden in het systeem van de derdebetalersregeling. Het Riziv wordt gevraagd de voorwaarden te (her)bekijken voor het recht op verhoogde tegemoetkoming omdat een derde van de mensen met een armoederisico hierdoor niet gedekt zijn.

Filip Ceulemans