Jeugdige diabetici beter terugbetaald

19 jul 2018

Op 1 augustus wijzigen een aantal regels in verband met de tegemoetkoming in de kosten voor de begeleiding van kinderen en adolescenten met diabetes in een gespecialiseerd centrum.

Kinderen en adolescenten met diabetes kunnen een programma volgen dat is uitgewerkt door een gespecialiseerd centrum. Het doel van het programma is de jongeren met de hulp van hun ouders toe te laten hun diabeteszorg zelf te reguleren. Om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming door het Riziv moet het kind of de adolescent aan een aantal voorwaarden voldoen. Het moet (uiteraard) lijden aan diabetes type 1 of 2, maar ook aan hyperinsulinisme waardoor zich hypoglycemieën voordoen en aan organische hypoglycemieën ten gevolge van bijvoorbeeld nesioblastose of insulinoom. De terugbetaling geldt voor jongeren tot 18 jaar. Wordt de jongere al voor zijn achttiende begeleid in een centrum, dan loopt de tegemoetkoming door tot aan de twintigste verjaardag. Daarna moet de patiënt een beroep doen op de gespecialiseerde diabetescentra voor volwassenen.

De gespecialiseerde diabetescentra voor kinderen en adolescenten bieden een multidisciplinair programma aan dat diverse luiken bevat. Het voorziet in de eerste plaats een continue begeleiding van de patiënt bij de zelfregulatie van zijn diabetes en eventueel bij de uitvoering van een behandeling met continue insuline-infusie door middel van een draagbare insulinepomp. Er wordt tevens aandacht besteed aan de sociale en emotionele begeleiding van het kind. Leerkrachten en directie van de school van het kind of de adolescent kunnen voorlichting krijgen in verband met het vaststellen, voorkomen en behandelen van acute complicaties van diabetes. De centra stellen de patiënt materiaal ter beschikking dat noodzakelijk is voor de zelfcontrole van glycemie, glucoserie en ketonurie. Het centrum is 24/7 bereikbaar en samen met de ouders van de patiënt wordt een netwerk voor dringende hulp bij een spoedgeval uitgewerkt.

Het materiaal dat de patiënt ter beschikking krijgt voor een vingerpriktest, bestaat uit een lancethouder, één lancet per dag zelfcontrole, een teststrookje voor het bepalen van de glycemie en een gebruiksklaar glycemie-afleestoestel dat beantwoordt aan de noden van het kind of de adolescent. Gebeurt de meting van de glycemie via een sensormeting, dan krijgt de patiënt sensors en een afleestoestel. Heeft het kind een insulinepomp nodig, dan krijgt het een gebruiksklare insulinepomp, batterijen, draagbaar materiaal en alle benodigde wegwerpaccessoires.

Wat kost dat de patiënt? Voor de raadplegingen bij de arts van het centrum, betaalt de patiënt het remgeld, maar de begeleiding door andere teamleden zoals verpleegkundigen, diëtisten, maatschappelijk werkers en psychologen is gratis. Via het ziekenfonds wordt de vingerpriktest volledig terugbetaald. Vanaf 1 augustus betaalt het Riziv ook voor een groter aantal categorieën van patiënten het materiaal voor de sensormeting volledig terug. Dat was tot dan enkel voorzien voor kinderen met type 1 diabetes. Dat wordt nu uitgebreid tot kinderen en adolescenten met mucoviscidose die behandeld worden met insuline of andere injecteerbare glucoseverlagende middelen, met monogene diabetes die voor hun diabetesregulatie behandeld worden met een insulinepomp of met drie of meer injecties van insuline of andere injecteerbare glucoseverlagende middelen en met organische hypoglycemieën die kampen met aanhoudende ernstige hypoglycemieën. Kinderen jonger dan 18 jaar hebben bovendien recht op een tegemoetkoming in de reiskosten tussen de woonplaats en het centrum.