Inschatten cardiovasculair risico: rol van de huisarts is essentieel

13 apr 2015

In een vandaag gepubliceerd advies doet het Federaal kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) de aanbeveling een nieuwe SCORE-tabel te ontwikkelen voor de inschatting van het cardiovasculair risico van patiënten in de ‘grijze’ zone. Deze tabel moet makkelijk door de huisarts gebruikt kunnen worden.

Het cardiovasculair risico van een patiënt kan ingeschat worden met behulp van de risicotabel SCORE (Systematic Coronary Risk Evaluation). Aan de hand van deze tabel kan men het risico bepalen  dat iemand loopt om binnen de tien jaar te overlijden aan een cardiovasculair incident. De berekening gebeurt aan de hand van vijf indicatoren: leeftijd, geslacht, tabaksgebruik, bloeddruk en cholesterolgehalte. Bij iemand met een ‘laag’ risico wordt niets speciaals gedaan. Mensen met een ‘hoog’ risico krijgen naast aanbevelingen over een gezondere levensstijl vaak ook (cholesterolverlagende) geneesmiddelen voorgeschreven. Voor patiënten met een ‘matig’ risico, de grijze zone, bestaat er niet meteen een duidelijk beste aanpak.

Door een aantal indicatoren aan SCORE toe te voegen, probeert men de inschatting te verfijnen. Het KCE onderzocht in de literatuur de meerwaarde van zes merkers van asymptomatische atherosclerose. Deze zes merkers meten de flow-gemedieerde dilatatie (FGD) van de bovenarmslagader, de carotis-femoralis polsgolfsnelheid (CFPWV), de verhouding van de systolische bloeddruk in enkel en arm (EAI), de wandverdikking (intima-media) van de halsslagaders (IMT), de aanwezigheid van plaques in de halsslagader en de coronaire calciumscore (CCS).

Deze laatste indicator blijkt voor de beste herclassificatie van het risico te zorgen. Tussen 22 en 56% van de mensen met een matig risico werden in een meer gepaste categorie ondergebracht. Omdat voor de bepaling van de calciumscore een scanneronderzoek noodzakelijk is, vindt het KCE dat dit niet zomaar routinematig mag toegepast worden. “Wanneer de SCORE-tabel duidt op een matig cardiovasculair risico bij een patiënt, blijft het klinisch inzicht van de arts een centrale rol spelen bij de inschatting van het reële risico en de aangewezen aanpak. Wel zijn er een aantal andere risicofactoren die gemakkelijk tijdens de raadpleging bij een huisarts kunnen worden nagegaan. Zo kan men de risico-inschatting een stuk verfijnen aan de hand van een evaluatie van lichaamsbeweging, buikomtrek, sociale contacten en vroegtijdige overlijdens in de familie ten gevolge van hartproblemen. Een vroegtijdige cardiovasculaire aandoening bij een van de ouders zou dan bijvoorbeeld zorgen voor een verdubbeling van het SCORE-risico”, aldus het KCE. Daarom pleit het kenniscentrum er voor dat de cardiologen een nieuwe SCORE-tabel zouden uitwerken, waarin deze eenvoudige en risicoloze indicatoren worden opgenomen.


Zie de website van het KCE voor het volledige rapport.