Impact van de aanslagen

31 mrt 2016

De Mental Health and Wellbeing Research Group van de VUB houdt momenteel een onderzoek om na te gaan wat de impact is van de aanslagen van vorige week op het welbevinden van de bevolking.

België werd op 22 maart getroffen door een reeks aanslagen zoals het land er nooit voorheen kende. De dodelijke bommen in Zaventem en in het metrostation Maalbeek komen veel harder aan dan de aanslagen van de CCC in de jaren tachtig van vorige eeuw. Enkel de raids van de bende van Nijvel in dezelfde periode zorgden voor een ietwat vergelijkbare shock bij de bevolking.

Zaventem grNa de aanslagen moet er ook tijd genomen worden om te evalueren wat er goed gedaan is, wat er beter kon en waar het volledig misliep. Voor het politieke en politionele luik zal deze evaluatie onder meer in het parlement gevoerd worden. Maar ook op medisch vlak dringt zich een evaluatie op. Daarbij denken we niet alleen aan de manier waarop in de eerste uren en dagen zorg werd verstrekt (dat lijkt op het eerste gezicht allemaal relatief vlot verlopen te zijn), maar ook aan de gevolgen op langere termijn.

De Mental Health and Wellbeing Research Group van de VUB lanceert daarom via internet (www.wellbeing.brussels) een onderzoek waarin het peilt naar de fysieke en mentale gevolgen van de aanslagen. “We hopen op deze manier een beter inzicht te krijgen op de impact van terreurdreiging en zo ook mee te kunnen helpen aan toekomstige maatregelen om daar beter mee om te gaan en de negatieve gevolgen voor de gezondheid te beperken”, stelt prof. Reginald Deschepper. De enquête die online ingevuld kan worden, neemt 5 à 10 minuten in beslag en stelt onder meer de vraag of u angst voelde in de week na de aanslagen. Men peilt bijvoorbeeld ook naar de tijd die u besteedde aan het volgen van nieuws via de verschillende media en naar de mate van gelovig zijn.