Huisartsenwachtpost in/naast spoed: geen voordelen

21 apr 2016

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) publiceerde onlangs een studie waarin het pleit voor de integratie van huisartsenwachtposten in spoeddiensten van een ziekenhuis. Een vorige week in het Emergency Medical Journal verschenen studie, ziet geen voordelen in deze integratie.

Huisartsenwachtposten geïntegreerd in de dienst spoedgevallen van een ziekenhuis. Het onderwerp deed de voorbije weken heel wat inkt vloeien nadat KCE hiervoor pleitte in een gecontesteerd advies. Vorige week verscheen in het Emergency Medical Journal (een onderdeel van de BMJ) een studie van onderzoekers van de Universiteit van Sheffield (Verenigd Koninkrijk). Ze bekeken de resultaten van twintig onderzoeken die in de periode van 1980 tot 2015 werden uitgevoerd in verscheidene Westerse landen (Groot-Brittannië, Nederland, Ierland, Spanje, Australië, Zweden en Zwitserland).

De onderzoekers gingen na of de wachttijden voor de patiënt afnamen in een setting waarbij de huisarts een vaste plaats krijgt in of naast de dienst spoedgevallen. De studies spraken elkaar op dit vlak tegen: soms verkortte de wachttijd, in andere gevallen niet. Misschien wel de belangrijkste conclusie van Shammi Ramlakhan et al. was dat er geen sprake is van een dalende vraag naar dringende medische zorgverlening door de spoed, wat toch een van de doelstellingen is van de integratie. Integendeel zelfs: de spoeddiensten kregen nog meer zorgvragen. Meteen is ook de financiële impact eerder gering, of zelfs negatief.


Zie ook: