Net geen negen huisartsen op tien aanvaarden de conventie die artsensyndicaten en ziekenfondsen eind vorig jaar afsloten. Dat is een fractie meer dan vorig jaar. Bij de specialisten ligt de verwerping van het akkoord traditioneel een pak hoger. Dat is ditmaal niet anders.
Gisteren (29 februari) maakte het Riziv de cijfers bekend van de toetreding tot het akkoord dat artsen en ziekenfondsen op 21 december van vorig jaar afsloten. Bij de huisartsen aanvaardt 87,89% van de huisartsen het akkoord. Een cijfer dat vergelijkbaar is met vorig jaar, toen het akkoord door 87,68% van de huisartsen aanvaard werd. In Vlaanderen (91,56%) is de instemming met het akkoord iets groter dan in Wallonië (85,14%) en Brussel (79,22%). Bij deze cijfers moet steeds de kanttekening gemaakt worden dat de groep ‘huisartsen’ erg ruim gemeten wordt door het Riziv. Deze overheidsinstelling telt immers 18.019 huisartsen. Daarvan zijn er slechts 9.704 geaccrediteerd. Bij deze groep ligt de aanvaarding van het akkoord met 84,87% iets lager.
De verschillen tussen arrondissementen zijn vaak erg groot. In Vlaanderen is de verwerping van het akkoord het grootst in Dendermonde (30,17% van de huisartsen, 38,39% van de geaccrediteerde huisartsen), Veurne (23,91% en 36%) en Turnhout (21,65% en 30,73%). Aan het andere eind van het spectrum vinden we Tielt waar slechts één geaccrediteerd huisarts de conventie niet aanvaardt. In het zuiden van het land is het arrondissement met het grootste aantal tegenstanders van de conventie Neufchateau, waar maar liefst 37% van de huisartsen en 52,83% van de geaccrediteerde huisartsen de conventie verwerpen.
Bij de specialisten ligt het aantal artsen dat de conventie verwerpt, traditioneel een pak hoger dan bij de huisartsen. Dat is dit jaar niet anders. Bijna één specialist op vijf (19,87%) onderschrijft het akkoord niet. Ook dit is een cijfer dat vergelijkbaar is met vorig jaar (19,96%). Al even traditioneel wordt de conventie massaal verworpen door dermatologen (68,15%), plastisch chirurgen (59,47%), oftalmologen (55,98%) en gynaecologen (50,60%).
Wie alvast erg tevreden is met de aanvaarding van het akkoord, is minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx. “De talrijke aansluiting bij dit akkoord betekent een belangrijke vooruitgang voor de toegankelijkheid van de zorg. De tariefzekerheid in de gezondheidszorg is immers primordiaal omdat ze ervoor zorgt dat heel de bevolking in de onmiddellijke omgeving kwaliteitsvolle artsen vindt die tegen betaalbare tarieven zorg verstrekken”, aldus de minister. Ze maakt van de gelegenheid tevens gebruik om de onderhandelaars en met name Jo De Cock te feliciteren met het bereiken van een akkoord in budgettair moeilijke omstandigheden.
Filip Ceulemans
(zie ook de website van het Riziv)