Hoe zorg aanrekenen?

11 sep 2015

Sinds 1 juli van dit jaar bent u als zorgverstrekker verplicht om het van de patiënt ontvangen bedrag voor de verleende verstrekking op het deel ontvangstbewijs van het getuigschrift voor verstrekte hulp of van aflevering te vermelden. Het Riziv maakte een speciale pagina op zijn website aan om hier meer uitleg over te geven.

Deze wijziging (en nieuwe verplichting) impliceert een aanpassing van de getuigschriften. “Deze aanpassing is nodig teneinde rekening te houden met het ‘only once’-principe dat is opgenomen in de wet van 5 mei 2014 en dat het gebruik inhoudt van een uniek identificatiemiddel voor de aanduiding van ondernemingen en voor de aanduiding van patiënten (INSZ, Identificatienummer van de Sociale Zekerheid)”, luidt het bij het Riziv. De aanpassing is tevens nodig omwille van de wijzigingen in de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen. Deze wijzigingen kwamen er om de patiënt beter te informeren over de kosten van de geneeskundige verstrekkingen. Artikel 53 van de GVU-wet stipuleert dat “ongeacht of de zorgverlener de verstrekkingen verricht voor eigen of andermans rekening, op het deel ontvangstbewijs van het getuigschrift voor verstrekte hulp of van aflevering het bedrag vermeld wordt dat door de rechthebbende aan de zorgverlener werd betaald voor de verrichte verstrekkingen”.

kassa grDe nieuwe modellen van getuigschriften hebben betrekking op alle zorgverstrekkers, ongeacht of ze geconventioneerd zijn of niet of hun activiteiten uitoefenen als natuurlijke persoon of voor andermans rekening (bijvoorbeeld binnen de context van een vennootschap). Een aanpassing van de papieren getuigschriften was noodzakelijk omdat de afschaffing van de papieren factuur enkel geldt voor huisartsen, laboratoria en thuisverpleegkundigen die via MyCarenet factureren in de derdebetalersregeling.

Wat verandert er niet?

  • Het formaat van het getuigschrift, zodat het afdrukmateriaal niet gewijzigd moet worden.
  • Het duplicaat met een gele kleur dat de zorgverstrekker moet bewaren.
  • De vermelding van de boekhoudkundige referentie op het verzamelgetuigschrift (model D) en op het getuigschrift (model A, E, G of I) dat wordt opgesteld door de zorgverstrekker die zijn activiteit in het kader van een vennootschap uitoefent.
  • Vakje ‘KB 15.07.2002’ in te vullen zoals vroeger met vermelding ‘ja’, ‘neen’ of ‘bedrag van de ontvangen honoraria’.

Wat verandert er wel?

  • Uniek model van getuigschrift per categorie van zorgverleners , ongeacht of het nu gaat om getuigschriftenboekjes, kettingformulieren of verzamelgetuigschriften (model D).Het getuigschrift is hetzelfde, ongeacht of u uw activiteit als ‘natuurlijke persoon’ of ‘in vennootschap’ uitoefent, en bevat altijd een deel ontvangstbewijs waarop u het bedrag dient te vermelden dat u van de patiënt heeft ontvangen of ‘0’ indien de patiënt niets heeft betaald. Het verzamelgetuigschrift (model D) bevat ook een deel ontvangstbewijs.
  • Duidelijkere terminologie en schrapping van de overbodige vermeldingen.
  • Geleidelijke afbouw van het kleurensysteem (blauw, oranje, groen). Op termijn worden alle getuigschriften wit.
  • Vermelding van het KBO-nummer (Kruispuntbank van Ondernemingen) van de entiteit die de honoraria int in het deel ontvangstbewijs van het getuigschrift.

Wilt u getuigschriften bestellen, dan kan dat nog steeds bij Bpost (www.medattest.be). Omwille van de gewijzigde inhoud van het attest moet bij een bestelling wel het KBO-nummer vermeld worden. In de vorm van boekjes kunnen de getuigschriften nu reeds besteld worden, in de vorm van kettingformulieren is het nog wachten tot 1 november 2015. De oude getuigschriften mogen nog gebruikt worden tot 30 juni 2016. Vanaf 1 juli volgend jaar kunnen enkel nog de nieuwe getuigschriften gebruikt worden.


Zie ook: www.riziv.fgov.be