De discussie over het al dan niet levenslang uitsluiten van mannen die seks hebben met mannen (MSM) om bloed te doneren, gaat al verschillende jaren mee en duikt met de regelmaat van de klok weer op. De Hoge Gezondheidsraad (HGR) adviseert minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) om zeer voorzichtig te zijn met het doorvoeren van eventuele wijzigingen in de wetgeving.
Omdat ze voortdurend vragen kreeg over de mogelijkheid voor mannen die seks hebben met mannen (MSM) om bloed te doneren, vroeg minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block de Hoge Gezondheidsraad een omstandig advies te geven over deze problematiek. “Omdat het geven van bloed een vrijwillige altruïstische daad is en er geen ‘recht op het geven van bloed’ bestaat, bevestigt de HGR dat de uitsluiting (ook de tijdelijke) van sommige personen om bloed te geven niet kan gelijkgesteld worden met een onwettige inbreuk op hun wil om bloed te geven. het essentieel en absoluut recht van de ontvanger van bloed op de bescherming van zijn gezondheid heeft steeds de voorrang op de wil van personen hun bloed te doneren”, laat de HGR weinig twijfel bestaan over zijn standpunt.
De HGR wijst erop dat het risico op hiv veel groter is bij mannen die seks hebben met mannen dan bij mannen die een heteroseksueel contact hebben. “Het risico op overdracht van hiv ten gevolge van een enkel seksueel contact tussen mannen komt overeen met het risico dat een heteroseksuele man loopt bij seks met negentig verschillende vrouwelijke partners”, aldus de HGR. Zich baserend op gegevens van de laatste tien jaar, schat de HGR dat 71% van de mannelijke bloedgevers die als hiv-positief werden gediagnosticeerd ter gelegenheid van een bloeddonatie, seksuele contacten heeft gehad met een andere man, terwijl dit onmogelijk zou moeten zijn, gezien de criteria om in aanmerking te komen voor donatie. De HGR verwijst naar buitenlandse voorbeelden als Spanje en Italië waar de volledige opheffing van het uitsluitingscriterium van MSM leidde tot een stijgend aantal donaties dat hiv-positief bleek. “Deze bevinding pleit er tegen om een dergelijke benadering in België te aanvaarden en vormt een argument voor het huidige standpunt”, besluit de HGR.
Zie ook: Advies van de Hoge Gezondheidsraad