Gemiddeld brengt de Belg 85% van de dag binnenskamers door. De kwaliteit van de binnenlucht is dan ook belangrijk. Belangrijk genoeg voor de Hoge Gezondheidsraad om zich over de bestaande wetenschappelijke literatuur te buigen en een advies uit te brengen.
De potentiële gevolgen voor de gezondheid van een slechte binnenluchtkwaliteit zijn al decennia gekend. Uit de literatuur komt vooral omgevingstabaksrook als een belangrijke verontreinigende stof naar voor. Het gebouw en zijn ventilatie, evenals emissies van gebruikte materialen in het gebouw en de inrichting ervan worden als potentiële bepalende factoren aangewezen. De huidige wereldwijde trends en evoluties op het vlak van duurzaamheid leiden tot een toenemend gebruik van nieuwe, duurzamere of gerecycleerde bouwmaterialen alsook meer energie-efficiënte, luchtdichte en geïsoleerde gebouwen met gecontroleerde mechanische ventilatie. Wat de impact hiervan is, verdient verder onderzoek.
In het rapport van de HGR wordt aandacht geschonken aan zowel privéwoningen als openbare gebouwen (scholen, kinderdagverblijven, kantoren). De verontreinigende stoffen die worden besproken, zijn chemische agentia in de binnenlucht, microbiële verontreinigende stoffen en radon. Tabaksrook komt niet aan bod omdat de schadelijke gevolgen van passief roken genoegzaam bekend zijn.
- Het rapport leidt de Hoge Gezondheidsraad tot volgende aanbevelingen:
- Er moet een holistische geïntegreerde benadering van binnenluchtkwaliteit worden toegepast.
- Er moet een diepgaandere analyse gemaakt worden van de gevolgen van complexe mengsels van chemische stoffen in het binnenmilieu.
- Wat de chemische verontreinigende stoffen betreft, moeten er zoveel mogelijk producten met lage emissie worden gebruikt.
- Er moet rekening worden gehouden met de chemische eigenschappen van de binnenlucht bij de chemische typering van de binnenlucht en de emissietests.
- Er is behoefte aan harmonisatie van steekproefstrategieën, analysemethodes en dataverwerkingsstrategieën.
- Met het oog op de blootstelling aan radon en het bewezen verband met de incidentie van longkanker, bestaat de doelstelling op lange termijn erin om de blootstelling aan radon te verlagen.
- Het verdient aanbeveling om een grootschalige referentiedatabase op te stellen die representatief is voor binnenmilieus en bronnen van binnenhuisvervuiling.
- Er is behoefte aan een grondige validatie en communicatie van saneringsmaatregelen voor zowel chemische als microbiologische verontreinigende stoffen.
- Het verkrijgen van referentiewaarden voor zorgwekkende chemische en microbiële verontreinigende stoffen van de binnenlucht moet worden geharmoniseerd.
Zie ook: de volledige tekst van het advies van de Hoge Gezondheidsraad.