Haio’s vragen verlenging vestigingspremie

’t HOP, het Haio Overleg Platform, vraagt een verlenging van de Impulseo-vestigingspremie voor startende huisartsen. De afschaffing ervan druist volgens de aankomende huisartsen in tegen de lippendienst die steeds wordt bewezen aan de eerste lijn.

Tijdens de huidige coronacrisis weerklonk meermaals de loftrompet voor de manier waarop de eerste lijn en met name de huisartsen de gezondheidscrisis mee hebben aangepakt. ’t HOP, het Haio Overleg Platform, begrijpt dan ook niet waarom de overheid net nu beslist om plots de Impulseo-vestigingspremie voor huisartsen af te schaffen. De premie van 20 000 euro wordt eenmalig uitgekeerd aan huisartsen die zich vestigen in huisartsarme regio’s. Op 31 juli of 31 augustus studeert de laatste cohorte af van huisartsen die er zeven algemene opleidingsjaren en twee jaar huisartsgeneeskunde hebben opzitten. “Zij zijn al maanden bezig met de voorbereiding van hun vestiging. Huisartsen die van plan waren te starten in een huisartsarme regio rekenden deze premie uiteraard mee bij het opstellen van hun financieel plan. De onverwachte schrapping is een zware streep door de rekening”, aldus de huisartsen-in-opleiding. Dat er een overgangsperiode wordt voorzien tot 30 juni is voor ’t HOP een doekje voor het bloeden of windowdressing, omdat er niemand voor die datum afstudeert.

Op hun vraag waarom het Impulseofonds wordt afgeschaft, kregen de haio’s van de Vlaamse overheid te horen dat de doelstelling niet werd gehaald en het daarom wordt afgevoerd. Daarbij verwijzen de Vlaamse ministers en hun kabinetsmedewerkers steevast naar het Evaluatie Impulsfonds Rapport uit 2017. Daarin staat te lezen dat er “geen significant verband is gevonden tussen de impulsfonds vestigingspolitiek en de evolutie van de huisartsendichtheid”. Geïnterviewde huisartsen geven wel allemaal aan dat de subsidie een welkome hulp is bij de opstart. Ze geven tevens aan dat bij een afschaffing van het impulsfonds de vrees groot is dat er ontslagen zullen volgen van het administratief personeel. De haio’s betreuren het dat een document dat al drie jaar oud is, wordt aangegrepen om plots een premie af te schaffen. Bovendien staat nergens in het document te lezen dat de subsidie best wordt afgeschaft. “We moeten helaas concluderen dat deze besparingen ongefundeerd zijn”, aldus ’t HOP.

De vele besparingen in de eerste lijn maken het huisartsenberoep onaantrekkelijk, stellen de haio’s vast. “Hierdoor zullen er minder geneeskundestudenten voor huisartsgeneeskunde kiezen, zullen patiënten moeilijk een huisarts vinden en ontstaat er een enorme druk op de tweede lijn met lange wachttijden bij specialisten en een grote drukte op spoed tot gevolg.” Dat afstuderende huisartsen drie maanden voor ze zelfstandig starten plots een koude douche krijgen en dat ondanks hun belangeloze inzet in de frontlinie van de strijd tegen COVID-19, getuigt volgens ’t HOP van weinig respect voor de jonge huisartsen. De organisatie pleit ervoor minstens een overgangsperiode van enkele maanden te voorzien. In de iets verdere toekomst moet er werk worden gemaakt van het aantrekkelijker maken van de eerste lijn omdat die kostenbesparend is voor de hele gezondheidszorg. 

Bij een grondige hervorming van het impulsfonds moet er aandacht zijn voor alle huisartsen, zowel in groepspraktijken als solo. “Kwaliteitsindicatoren mogen daarbij een rol spelen aangezien de kwaliteit van zorg in verschillende praktijksoorten en financieringsvormen geleverd kan worden. De gezondheidszorg schreeuwt goede suggesties, alleen wordt er onvoldoende geluisterd”, besluit ’t HOP.

Filip Ceulemans