Dr. Guido Istas volgt Marc-Henri Cornély op als voorzitter van Mdeon. Het deontologisch gezondheidsplatform kreeg van de minister van Volksgezondheid tevens opnieuw zijn erkenning en publiceerde zijn jaarrapport.
Sinds 15 mei is Guido Istas (Domus Medica) de nieuwe voorzitter van het deontologische gezondheidsplatform Mdeon. Hij volgt Marc-Henri Cornély (Ophaco) op die tweede ondervoorzitter wordt. Het bestuur wordt vervolledigd met Richard Van den Broeck (Unamec). In de statuten van Mdeon is voorzien dat het bestuur steeds bestaat uit een vertegenwoordiger van de artsen, van de industrie en van een andere beroepsgroep. Momenteel bestaat Mdeon uit 25 verenigingen, waarvan zes artsenorganisaties (Domus Medica, Bvas, Kartel, VBS, SSMG en SVH). Andere organisaties in Mdeon vertegenwoordigen apothekers, de farmaceutische industrie en de industrie van de medische hulpmiddelen, dierenartsen, tandartsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, paramedici en ziekenhuistechnici.
“Mdeon heeft tot doel gedragsregels op te stellen op het gebied van de informatie rond en de promotie van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Mdeon beoogt de promotie van deze regels en zorgt ervoor dat ze nageleefd worden. De wil zo door een maximale zelfregulering een kwaliteitsvol kader tot stand brengen voor de promotie en informatie rond geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, dat rekening houdt met de gerechtvaardigde verwachtingen en belangen van alle actoren van de gezondheidssector, onder dewelke de patiënten een centrale plaats innemen”, omschrijft het platform zelf zijn rol. Concreet is Mdeon door de overheid belast met het verlenen van visa. De erkenning hiertoe werd net voor een periode van 26 maanden verlengd door de minister van Volksgezondheid.
Vorig jaar werden in totaal 6716 visumaanvragen ingediend bij Mdeon. Daarvan keurde het platform 80,5% goed. De grote meerderheid van visumaanvragen voor gesponsorde deelnames aan bijeenkomsten betreft specialisten (80,2%). Daarna volgen verpleegkundigen (9,9%) en dierenartsen (3,3%). Huisartsen komen met 2,2% slechts op de vierde plaats. Deze 970 aanvragen betekenen wel een stijging met 13% in vergelijking met het jaar ervoor. In de buitenwereld heerst vaak het beeld dat deze bijeenkomsten voornamelijk plaatsvinden in paradijselijke oorden onder een stralende zon. Het jaarrapport van Mdeon geeft toch een ietwat ander beeld. De grote meerderheid van de bijeenkomsten vinden plaats in Europa (81%) en in de Verenigde Staten (10,5%). ‘Topland’ voor de wetenschappelijke bijeenkomsten waarvoor een visum werd aangevraagd, is Frankrijk (18%).
Uit de 5408 visumaanvragen die Mdeon in 2014 goedkeurde, blijkt dat de farmaceutische industrie en de industrie van de sector van de medische hulpmiddelen verklaart een totaal bedrag van 62,5 miljoen euro te hebben geïnvesteerd in permanente vorming van zorgverstrekkers in België.
Zie ook: www.mdeon.be