Groen: Eerstelijnszorg, nu meer dan ooit

23 mei 2014

Zondag gaan we met zijn allen naar de stembus voor de verkiezingen die (alweer) de moeder aller verkiezingen genoemd wordt. Deze keer is dat misschien toch net iets meer waar dan de vorige keren dat de term gebruikt werd. Op het programma staan immers zowel Vlaamse, federale als Europese verkiezingen en normaal gezien moeten we pas binnen vijf jaar (de gemeenteraadsverkiezingen niet meegerekend) opnieuw gaan stemmen. Daarom nemen we deze week de programma's van de verschillende partijen onder de loep, waarbij we uiteraard focussen op de voorstellen in verband met de huisartsgeneeskunde. CD&V, N-VA, Open VLD en sp.a kwamen al aan de beurt. We sluiten de reeks af met Groen.

groen logo grInspelend op de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie zet Groen sterk in op de eerste lijn: "Eerstelijnsgezondheidszorg, nu meer dan ooit." De spil van de eerste lijn bij de groenen is de multidisciplinaire groepspraktijk. "Voor een goed werkende eerste lijn is het belangrijk dat iedereen een vaste huisarts kiest en een Globaal Medisch Dossier bij deze huisarts opent. Wij maken het GMD verplicht zodat voortaan iedereen van de voordelen kan meegenieten. Ook het GMD+ voor 45-plussers stimuleren we. We moedigen de spil- en verdeelfunctie van de huisartsen in de eerste lijn verder aan en erkennen de huisartsen in hun rol als centrale beheerder van het GMD. Tegelijk maken we werken werk van meer multidisciplinaire groepspraktijken."

Meer dan vandaag moeten patiënten terecht kunnen in de forfaitaire of abonnementsgeneeskunde. "Daar schrijft de patiënt zich in bij een vaste praktijk of centrum en moet hij voor de consultaties in dat centrum niet meer betalen. Het centrum krijgt van de ziekteverzekering een vast bedrag per patiënt per jaar." Groen ziet in dit systeem alleen maar voordelen: het maakt de eerste lijn toegankelijk (ook voor kansengroepen), het zorgt ervoor dat de arts meer baat heeft om in te zetten op preventie en samenwerking en er zijn minder onnodige prestaties. "De overheid moet de vorming van laagdrempelige en multidisciplinaire gezondheidspraktijken op de eerste lijn, zoals wijkgezondheidscentra, actief ondersteunen."

Groen wil in elke stad en landelijke regio een huisartsenwachtpost opzetten waar patiënten buiten de normale uren terechtkunnen. "Er moet een eenvormig oproepstelsel voor deze wachtdiensten komen, met een centraal oproepnummer. Daar gebeurt de triage zodat de huisarts niet onnodig moet uitrukken." Groen wil hiervoor verder bouwen op het project 1733.

Omdat volgens Groen een raadpleging bij een arts voor mensen met een laag inkomen een "grote hap" uit hun budget is, pleit de partij voor een veralgemening van de derdebetalersregeling in de eerste lijn en dat voor alle patiënten. "De derdebetalersregeling is de standaard in omringende landen en leidt daar niet tot overconsumptie. Deze regeling kan ook patiënten met minder dringende zorgnoden van de spoeddiensten terug naar de eerste lijn trekken."

Om geneesmiddelen betaalbaar te houden, pakt Groen uit met het "sluismodel met openbare aanbestedingen. Geneesmiddelen die niet meer onder patent vallen, maken we goedkoper door te kiezen voor een veralgemeend 'sluismodel'. Een sluis gaat open, een aantal boten kan binnenvaren, daarna gaat de sluis voor een bepaalde tijd dicht. We schrijven een openbare aanbesteding uit en laten farmaceutische bedrijven inschrijven op een gedetailleerd lastenboek met daarin garanties voor de bevoorrading en de prijs. De beste aanbieders winnen het contract: zij kunnen de spreekwoordelijke kluis binnenvaren. Zij zijn voor een af te spreken periode verzekerd dat hun geneesmiddel terugbetaald zal worden." Daarnaast wil Groen verder het verplicht voorschrijven van een minimum aan goedkopen varianten van geneesmiddelen blijven stimuleren.

Ten slotte nog dit: Groen wil het statuut van ervaringsdeskundige in de patiëntenzorg uitbouwen. Daarom pleit de partij voor een vertegenwoordiging en actieve participatie van de ervaringsdeskundigen in adviesraden en beheersorganen op verschillende niveaus. Daarbij wordt concreet gedacht aan de medicomut.

Aantal keer dat het woord 'huisarts' in het programma voorkomt: 24.