Griep: drempel van duizend raadplegingen net niet bereikt

13 feb 2015

De griepepidemie blijft aanhouden. Vorige week werd de drempel van duizend raadplegingen per 100.000 inwoners net niet gehaald. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) klokte af op 960 patiënten die met een griepaal syndroom hun huisarts raadpleegden.

Met 960 raadplegingen per 100.000 inwoners in de week van 2 tot 8 februari werd wel een nieuwe piek bereikt in het griepseizoen. De week voordien waren er dat 'slechts' 850 per 100.000. Met deze cijfers zit de griepepidemie ongeveer op hetzelfde peil als de epidemie van de winter 2012/2013. In vergelijking met de andere winters van de voorgaande jaren, blijkt vooral dat de infectie dit jaar heel makkelijk overdraagbaar is. Nog volgens het WIV wijzen de voorlopige (en onvolledige) gegevens er op dat de ernst van de infectie vergelijkbaar is met de voorgaande seizoenen.

"Het is op dit moment onmogelijk om te voorspellen of de griepactiviteit de komende weken nog zal toenemen. We weten ook nog niet of de epidemische piek al bereikt werd. Het tijdstip en de hoogte van de piek zullen pas later duidelijk worden wanneer een daling van de griepactiviteit wordt vastgesteld", aldus dr. Viviane Van Casteren, diensthoofd Gezondheidsonderzoek bij het WIV.

De stijging doet zich momenteel vooral voor bij mensen tussen 15 en 64 jaar. Bij kinderen tussen 0 en 4 jaar vlakt de incidentie af en bij 65-plussers is er zelfs sprake van een lichte daling van de incidentie. "De virologische analyse toont aan dat het percentage luchtwegstalen dat positief test op het influenzavirus, momenteel erg hoog is (75%). Sinds het begin van het seizoen circuleren er drie influenzavirussen: A(H1N1), A(H3N2) en B. de laatste week is er een sterk overwicht van A(H3N2) (93%)", stelt viroloog Steven Van Gucht (WIV) vast. Deze laatste stam verschilt met de vaccinstam. Ook de geanalyseerde B-stammen komen niet overeen met de vaccinstam, maar er komt momenteel weinig influenza B voor in ons land.