De Kwaliteitsdag die Domus Medica op 28 april organiseert, staat in het teken van het PraktijkOndersteunend Programma (POP). Twee praktijken krijgen er het gouden label uitgereikt.
Huisartsen of huisartsenpraktijken die de kwaliteit van hun zorg nog willen opkrikken, kunnen sinds drie jaar deelnemen aan het PraktijkOndersteunend Programma, het zogenaamde POP, van Domus Medica. Het POP staat centraal tijdens de derde Kwaliteitsdag die Domus Medica op zaterdag 28 april organiseert. Een praktijk die in een POP stapt, wordt gedurende drie jaar begeleid door speciaal hiervoor opgeleide coaches (lees ook: ‘Een POP in de praktijk’, 29 maart 2012).
Het eerste jaar gebeurt er een visitatie volgens de EPA-procedure (EPA staat voor European Practice Assessment). Op basis hiervan en van de interesse van de praktijk, formuleert men enkele verbetervoorstellen en worden prioriteiten geselecteerd. Tijdens het tweede jaar voert de praktijk, samen met de coach, het verbeterplan uit onder meer volgens de EPA-indicatoren. Gedurende het derde jaar wordt het verbeterplan verder geconcretiseerd op basis van de geselecteerde klinische werkdomeinen en wordt dat geïntegreerd in de dagelijkse werking van de praktijk. Op het einde van elk jaar wordt dat alles vastgelegd in een verslag voor het Interuniversitaire Wetenschappelijke Begeleidingscomité (IWB). Wordt het verslag goedgekeurd, dan levert dat de deelnemende praktijken na het eerste jaar een bronzen label op, na het tweede een zilveren en na het derde jaar een gouden label.
Momenteel zitten er 31 Vlaamse huisartsenpraktijken in een POP. Annelies Van Linden, coördinator PraktijkOndersteunend Programma bij Domus Medica, bendarukt dat het hier niet enkel gaat om groepspraktijken of wijkgezondheidscentra. ‘Momenteel zijn er twee solopraktijken gestart met een POP-traject. Aan het andere eind van het spectrum is recent ook een netwerk van drie praktijken in het POP gestapt. De coaches passen hun begeleiding aan het type praktijk aan. Het is echter duidelijk dat elk type praktijk aan het POP kan deelnemen.’
Op de Kwaliteitsdag van Domus Medica worden traditioneel de labels uitgereikt. Dit jaar zijn er twee gouden labels bij: een voor het Gezondheidscentrum Alpe in Herent en een voor de Medische Praktijk Oosterlo in Geel. Verder komen er zestien praktijken in aanmerking voor het zilveren label en zeven voor het bronzen label. Lieve Deturck, één van de huisartsen verbonden aan het Gezondheidscentrum Alpe, is erg tevreden dat ze aan het project meewerkte. ‘Het POP-project schept een kader voor kwaliteit van zorg. Elke huisarts streeft naar kwaliteit, maar hoe meet je dat? POP biedt een houvast en is tevens een stimulans om doelstellingen waar te maken.’ Waartoe het POP-traject in de praktijk van Lieve Deturck leidde, is erg gevarieerd. ‘We werken meer dan vroeger met praktijkrichtlijnen. Verder plaatsten we een brievenbus in de wachtkamer waar patiënten hun klachten en opmerkingen kunnen in deponeren. En nu ligt er ook steeds een thermometer in de koelkast om de kwaliteit van de vaccins te verbeteren’, geeft Lieve Deturck aan dat de concrete gevolgen van het POP-traject erg uiteenlopend kunnen zijn. Zij kan alle huisartsen aanraden in POP te stappen omdat het ‘een enorme hulp is om de kwaliteit van de zorg te meten en te verbeteren.’