Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg publiceerde deze week een rapport over de rol van de interne geriatrische liaisonteams bij de globale geriatrische benadering.
De vergrijzing van de bevolking zorgt ervoor dat de populatie in het ziekenhuis een steeds hogere gemiddelde leeftijd heeft. Bijna de helft van de opnamedagen in niet-geriatrische afdelingen zijn momenteel voor rekening van mensen ouder dan 75 jaar. Kwetsbare ouderen (frialty) worden bij voorkeur opgenomen op een geriatrische afdeling omdat men daar naast de medische problemen ook oog heeft voor mogelijke psychosociale en functionele problemen. Toch komen mensen met een duidelijk geriatrisch profiel ook terecht op andere verpleegafdelingen. Hun aantal zal in de toekomst waarschijnlijk nog verder toenemen. Omdat er voor hen ook een geriatrische aanpak nodig is, bestaan er sinds 2007 een geriatrische liaisonfunctie: mobiele teams die binnen het ziekenhuis geriatrische knowhow ter beschikking stellen van de andere afdelingen. Bijna tien jaar later blikt het KCE in een rapport terug op de werking van deze teams.
Hoewel het hier om een ziekenhuisfunctie gaat, komt toch ook de huisarts een aantal maal ter sprake in het rapport. Zo wordt aangegeven dat een van de taken van de interne geriatrische liaison erin bestaat om bij het ontslag van de patiënt uit het ziekenhuis aanbevelingen te formuleren voor de huisarts om zo nieuwe opnames te vermijden. Uit het rapport blijkt dat het hier vaak misloopt omdat nogal wat ziekenhuisartsen terughoudend zijn om deze aanbevelingen op te nemen in de ontslagbrief voor de huisarts. Volgens sommigen omdat dan aan het licht zou komen dat de eigen ziekenhuisteams de aanbevelingen niet steeds opvolgen.
De opdracht van de externe geriatrische liaisonfunctie is dan weer het overdragen van de geriatrische principes en expertise aan de huisartsen en aan zorgverstrekkers in de eerste lijn. Op deze manier wil men de continuïteit van de zorg optimaliseren, onnodige (her)opnames vermijden, synergiën creëren en zorgnetwerken voor en na ziekenhuisopnames ontwikkelen. De ambulante geriatrische consultaties – monodisciplinaire raadplegingen uitgevoerd door geriaters – zijn in principe bedoeld voor patiënten die werden doorverwezen door hun huisarts. Het doel van deze raadplegingen is het geven van geriatrisch advies of het uitvoeren van interventies die geen multidisciplinaire aanpak vereisen.
Het volledige rapport is na te lezen op de website van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg