Geïntegreerde zorg voor kwart van de Belgen

20 dec 2017

Begin deze week keurde het Verzekeringscomité van het Riziv veertien projecten goed inzake geïntegreerde zorg voor chronisch zieken. Bedoeling is de zorg voor mensen met chronische aandoeningen beter te stroomlijnen.
In totaal bestrijken de veertien projecten een regio van 2,65 miljoen mensen, ofwel ongeveer een kwart van de Belgische bevolking.

Vlaanderen telt zeven projecten, Wallonië vijf en Brussel en Duitstalig België elk één. Om in aanmerking te komen als project moet het de samenwerking tussen zorgverstrekkers in de eerste en tweede lijn versterken.

In de regio Kortrijk-Menen is proefproject De Brug een uniek kader waarbinnen ongeveer 120 lokale welzijns- en zorgactoren debatteren over geïntegreerde zorg voor chronische patiënten met minstens één chronische aandoening (op basis van medicatie). Ze proberen samen een antwoord te geven op grote maatschappelijke uitdagingen, met name de toenemende vergrijzing en de verhoogde complexiteit van de zorg. De nieuwe manier van werken plaatst de patiënt centraal. Onderwerpen die hier aan bod komen zijn onder meer zorgcoördinatie, buurtzorg, informele zorg een gedeeld patiëntendossier, kantelzorg, therapietrouw, medicatiereview, multidisciplinair overleg, multidisciplinaire guidelines en patiënt empowerment.

In Midden West-Vlaanderen (Poperinge, Ieper, Diksmuide, Roeselare, Izegem en Tielt) gaven driehonderd stakeholders uit de eerste en tweede lijn vorm aan het EMPACT-model. Een van de belangrijke kernprincipes van het project is de gelijkwaardigheid van partners in zorgverlening en welzijn. Drie actieprogramma’s worden daarbij naar voor geschoven: zorgcoördinatie en continuïteit wat moet resulteren in een beter en efficiënter georganiseerd zorgaanbod; nagaan wat de patiënt zelf kan ondernemen om zijn gezondheid te bevorderen; en de organisatie van een optimale zorgomgeving.

Nog in West-Vlaanderen (Torhout, Oostende en Veurne) wil De Koepel een zorgtraject creëren met algemene richtlijnen inzake communicatie, overleg en transmurale afspraken tussen de verschillende zorgverstrekkers. Het uitgangspunt is een nieuwe visie op geïntegreerde zorg voor de chronische patiënt met daarbij een driedubbel doel: betere zorgervaring van patiënten en mantelzorgers; betere algemene gezondheid van de bevolking; en meer efficiëntie met de beschikbare middelen. De chronische patiënt wordt op maat ondersteund en begeleid volgens zijn mogelijkheden en levensdoelen. In een complexe zorgsituatie kan hij ervoor kiezen om zich door een zorgcoördinator te laten ondersteunen. Die helpt bij het opstellen van het persoonlijk zorgplan en waakt over de efficiënte aanwending van verschillende zorg- en welzijnsaanbieders. Bij complexe en niet goed lopende zorg kan de chronische patiënt ook beroep doen op een casemanager.

Zorgzaam Leuven (Leuven, Heverlee, Wijgmaal en Kessel-Lo) tekent een langlopend regionaal veranderingstraject uit waarbij meer dan vijftig organisaties betrokken zijn. Het project steunt op drie pijlers: populatiegericht denken, prioriteiten stellen en evalueren; een nabij en ondersteunend buurtweefsel en co-creatie. Daarbij richt het zich tot drie doelgroepen: de meest kwetsbare chronisch zieken, personen met complex-chronische aandoeningen en gezonde personen met een risico op chronische aandoeningen.

In de regio Tienen-Landen richt het project Kwetsbaarheid en (kans)armoede zich op de zorg voor chronisch zieken met specifieke kwetsbaarheid omdat ze in (kans)armoede leven. Het project wil de levenskwaliteit van patiënten en mantelzorgers bevorderen door als netwerk te informeren, te coachen en te ondersteunen. Preventie en detectie zijn daarbij belangrijke sleutelwoorden. Op die manier hoopt men de algemene gezondheid van de doelgroep te bevorderen.

De zorgregio Waasland (Sint-Niklaas, Beveren, Kruibeke, Temse en Sint-Gillis-Waas) zet in op zorgcontinuïteit en empowerment van chronisch zieken. Het wil maximaal inzetten op goed geïnformeerde patiënten en mantelzorgers. De beschikbare maatschappelijke middelen moeten efficiënter worden gebruikt door het verstrekken van mantelzorg en zelfzorg. Door een betere informatiedoorstroming moet de zorgcontinuïteit verbeteren.

Het laatste Vlaamse project situeert zich in de Vlaamse Ardennen (Oudenaarde, Ronse, Zottegem en Oosterzele) waar de nadruk ligt op geïntegreerde zorg voor de chronisch zieke met multipathologie en verhoogde kwetsbaarheid. Het project start met een laagdrempelige screening die makkelijk en eenvoudig kan worden uitgevoerd zodat kwetsbare personen en patiënten met een latente zorgnood sneller kunnen worden geïdentificeerd. In het daarop samengestelde multidisciplinair team beslist de patiënt mee proactief om in een traject van zelfmanagement of casemanagement verder te werken.


Zie ook: www.integreo.be